Здравейте! Днес варих един стаут по следната рецепта, за която благодаря на Ицо (amebata).
2,8 кг. Малц Пейл Ейл
3,5 кг. Малц Мюних 1
0,7 кг. Малц Карафа 1
Хмел само горчива порция 30 гр. Магнум за 40 минути.
Дрожди Нотингам, вложени след нещо като бърз министартер.
Общо взето не се получи точно това, което целях (27 литра мъст при около 15 Плато), като това го отдавам на лошо промиване. За първи път промиването вървеше адски бързо, което явно не е било добре
Предполагам, че температурата на водата за промиване не е била точна или е имало друг проблем. В резултат на това преди варенето имах около 35 литра мъст с 10-10.5 Плато. Варих общо 2 часа доста бурно, като 40 минути преди края на варенето добавих Магнума, а 15 минути преди края половин чаена лъжичка Ирландки мъх (не, че тази бира ще се избистри, но така да има). След варенето охлаждането и финалното прецеждане мина нормално, като ми направи впечатление, че имам по-малко утайка от белтъци от обикновено. Мини стартера го направих от 400-500 мл. мъст, която взех след завирането и една супена лъжица захар, разтворена във около 200 мл. вряща вода. Охладих тази смес и засях дрождите при около 25 гр. на стартера и 20-22 температура в помещението. Докато охладя и прецедя бирата имаше видима активност в буркана. В крайна сметка заквасих общо 25 литра мъст, с плътност около 13 Плато, която сега съм заточил в коридора на температура 17-19 гр. Ще видим какво ще се получи в крайна сметка. Като вкус и аромат целта е кафе, дано се получи.
P.S. Ето няколко снимки от днес