Моята пивоварна

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 05 Окт 2015, 16:05

Да си покажа и аз техниката.
Изображение
За съжаление с малца,обработен с тривалцовата мелница се задръсти.
Но за сметка на това даде голяма екстрактивност/67%/ и ефективност/83%/.
Някой ако може да даде съвет:как да се справя със задръстването на
малца-става на лепкави буци,в които има неовлажнен малц/.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот victoryvt » 05 Окт 2015, 17:03

Какво значи "се задръсти" ?
Кое се задръсти - помпа ли има, която рециркулира течността ?
Или просто ти е бавно прецеждането ?
При мен значителна разлика в скоростта на прецеждане нямаше. Отначало тръгва силно като чешма и после постепенно намалява до струя като от казан за ракия.
Тогава вместо да чакам 100 часа, спирам прецеждането , доливам вода, разбърквам, пускам да тече отново и наново рециркулирам 2-3 литра докато се избистри и така до следващото спиране.
По време на озахаряването помпата ми не се е задръствала досега, при все че съм виждал да преминават през нея и по-едри частици.
Ако ти е самозасмукваща помпата - не се допускат никакви частици през нея.
А, забравих да кажа и че по време на озахаряването имам освен помпа и бъркалка, която постоянно разбърква майша на два пръста над лъжливото дъно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 05 Окт 2015, 17:35

Това е побългарен Браумастер.С помпа,която прекарва мъстта през вътрешния съд с цедките.
Не ме разбирай погрешно,Викторе.Много съм доволен от по-високата екстрактивност на малца
с новата мелница.Просто искам да реша проблема си.С българския малц,по-едро смлян,нямах
задръстване.Възможно ли е причината да е от голямото количество малц,което използвах при
последната варка-7кг.Досега не бях използвал повече от 5кг.Въпреки ,че малца и сега не е на-
блъскан между двете сита.Наблъсква го помпата към горната цедка.Дори от налягането тя се
изкривява и малца изтича по периферията.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот victoryvt » 06 Окт 2015, 08:16

Помпата ти каква е ?
Да не би да е много мощна за нуждите ти ?
И да - повече малц - по-голямо сбиване.
Що не пробваш да го разделиш на две части (горна и долна) помежду им още едно сито, но трябва да е фиксирано с гайка, иначе няма да има полза :

I* * * * * * * * * * I
I I
I Малц2 I
I I
I* * * * * * * * * * *I
I I
I Малц1 I
I I
I I
I* * * * * * * * * * *I

Нещо такова ...
Само че се развали при постването.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 06 Окт 2015, 09:47

Това е добра идея,но като зная колко усилия ми струваше сглобката до тук,мисля да
приключа с експериментите.Ще се върна на 5кг. и ако пак не става,ще използвам
казана за варене на бирената мъст и хмела.
А помпата е 25w.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2015, 11:46

Мога ли да предложа и аз една идея?

Разделяне на мъстта след помпата на две и пускане на едната част под малца, така че да го повдига и да предотвратява сбиването.
Или през определено време за кратко цялото количество да се пуска под малца?

А дали е възможно изцяло да се обърне цикълът? Засмукване отгоре и нагнетяване отдолу, изцяло ще отпадне нуждата от бъркане? Но източването се усложнява.
Нещо такова
Изображение
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 07 Окт 2015, 12:46

Колега Dejmos,става въпрос за самоделен Браумастер.Но благодаря за желанието за помощ.
Изображение
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2015, 14:15

Да, това беше ясно. И аз мисля за аналогична система, купих си помпа и обмислям вариант за проточен нагревател.
Не бях отчел момента с уплътняването на малца под действие на потока мъст (заимствам идеи от http://www.vandelogt.nl/uk_installatie.php#par2 , а там при 115л мештюн няма бъркалка, т.е. някак е заобиколен проблемът, не видях бъркалка и във видеото от чешката микропивоварна).
Та това горе беше като разсъждение на глас и опит предварително да се справя с потенциални проблеми, за да не преработвам системата в движение.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 07 Окт 2015, 15:00

И на мене ми се иска това,което си дал в сайта.Но след перипетиите около
първия ми проект ще си дам малко почивка.Зле съм с електрониката,затова
съм използвал контролер от инкубатор.Проблеми имах с направата на
решетките и намирането на перфорирана ламарина за тях,със заварките,
със изрязването на вътрешния съд,а сега и със задръстването му.Но
мисля,че това,което си замислил ще работи перфектно.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2015, 16:02

Контролерът е лесна работа.
Купих си различни за смешни пари от алиекспрес, заедно с помпата и семисторни регулатори на мощност. Не мисля да правя напълно компютъризирана система като на Емил, къде отива чарът на домашното, ако се прави сама?
Заимствам хардуера само.

И аз мисля, че ще работи, но това е леко модифицирана гравитационна система. А искам да използвам помпата за да избегна точно това. За да направя това от скицата без гравитационно преливане, ще трябва да преконфигурирам всичко на всеки етап.
Планирам маштюна да е 35л хладилна чанта, което би трябвало да ми позволи озахаряване на до 9 кг малц. Ще заложа на класическата схема за начало и ще стискам палци уплътняването да не е проблем.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron