Преди малко пристъпих към сухото охмеляване
Точно три дни след началото на ферментацията. Стори ми се подходящ моментът, защото се забелязваше понижена активност вече (въпреки, че все още има видима ферментация). Какво направих: избрах един чорап и един метален тройник за ВИК, който ми се видя достатъчно тежък, че да потопи и държи чорапа на дъното на ферментатора. Сложих ги в една тенджера да ги преваря и тук стана издънката - чорапът беше черен на цвят и започна да оцветява водата в лилаво
Естествено махнах го и на ново преварих вече бял чорап
След това вместо в студена вода, охладих преварените неща в стерелизиращ разтвор на "Старсан" и ги замъкнах в мазето. Преди да отворя ферментатора, около него напръсках със стерелизиращ препарат, както и клапана, капака и всичко, което се сетих. Отворих ферментатора, метнах чорапа вътре, измерих температурата на бирата, която се оказа 19.5 гр., при външна 18-19 гр. (не зная колко точен е термометъра, но при всички положения не е висока температурата във ферментатора). Миришеше добре, цвета беше наситено оранжев, видя ми се доста бистра повърхността, като имаше само леки дребни мехурчета на места като газировка. Чорапа потъна добре, но понеже е дълъг, част от горната страна, в която няма хмел, откъм възела се подаде на повърхността (около 1 см.). Надявам се това да не е проблем. Затворих всичко, смених течността във водния клапан и приключих. Смятам да пристъпя към бутилиране на 10-тия ден от началото на ферментацията или 7 дни след поставянето на хмела за сухото охмеляване. Това е засега, дайте мнения коментари, препоръки, забележки и всичко което се сетите, все пак за първи път правя сухо охмеляване и ми е малко странно
ПОЗДРАВИ!