Foreigner написа:Няколко съвета за казана ЛИДЛ, диктувани лично от Неволята
:
- реалният капацитет е малко над 25 литра - до чертичката МАХ
- хубаво е да засичаш с контролен термометър температурата на мъстта - при мене този на казана беше точен до момента, когато направих хубава изолация. Оттогава термометърът на казана показва с 5-6 градуса повече от реалните, което налага корекции при настройката на уреда - просто добавям тези 5-6 градуса на дисплея, но меря често и с контролния термометър.
- за да заври накрая мъстта е хубаво да добавиш бързовар - 3 кW e страшно много и води до голямо изпаряване. С 1 kW е ОК
- ако бързоварът потъва твърде много в казана, можеш да използваш решетката за стерилизиране на буркани, която е в комплекта - така височината се вдига с 2-3 см
- след всяка варка продухвай и измивай хубаво крана за източване, защото ако забравиш, почти сигурно ще си прецакаш следващото промиване
Успешна варка!
и аз да продължа с неволята (и скромния опит - имам 12 варки с този казан)
- ако няма циркулация вградения термометър наистина показва 5-6 градуса повече (при мене дори и без изолация) и не е лесно да се изравнява термпературата в съда, но с циркулация работи перфектно - температурата и на вградения термометър, и на конктролния, и на ръчния е еднаква, поддържа се сама в рамките на 1-2 градуса, лесно се увеличава ... направо системата става форма на RIMS
- Контролен термометър
- циркулация може да се прави и на ръка - просто изисква присъствие
, но с помпа е много по-лесно!
- кранчетата поетапно ги смених с: кран с 1/2 мъжко (предпочитам тези с "чучурчетата", за да слагам по-лесно силиконовите маркучи защото имам нетостиг на накрайници силикон-1/2 женско, но като набавя още на кранчето може за се сложии преходник 3/4 женско - 1/2 мъжко), преходник 1/2 женско - 3/8 мъжко (с възможно най-дългата резба от към 3/8), 3/8 влизат в дупката на казана, два силиконови уплътнителя, нипел 3/8 женско - 3/8 женско (по възможност от тези, които имат две оребрявания отстрани, за да може да се завива на ръка)
- Кранче
- решетката върши работа за да не стига торбата до термометъра, но при варенето я вадя - пречи на центруфугирането.
- капаците не ми вдъхват доверие, за това си купих от Метро един от неръждаема стомана - ползвам го и при майшуването и при охладждането
- да, както вече писах - за варенето задължително трябва бързовар, но наистина по-слаб - 1.5-1 kW, бързовара е хубаво да може да се "закача" на ръба - тогава може да се регулира потапянето с помоща на кабела
- при охлаждането вградения термометър е безпредметен - с или без центруфугиране е затрупан от труб-а и показва много по-висока темп от реалната
- за 18 л към ферементатора използвам 3.6 кг. малц, промивам до долния ръб на отметката (че като се заклати при завиране ...
) и доливам 1-2 литра по време на варенето (с 2.5 kW бързовар), окончателно е около 2 см под долния ръб на отметката
- Бързовар, капак, охлаждане, трансфер