Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 05 Окт 2015, 13:34

Благодаря за отговорите Ви :) Мисля си да изчакам 3-4 дни да мине бурната ферментация, да добавя Цитрата за сухо и още 4-5 дни да държа така. Едва ли ще чакам общо 2 седмици за фермантация :) Щом само аромат добавя е ок! Дайте съвети как точно правите сухото?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот pepes75 » 05 Окт 2015, 16:57

Аз лично 3-ри пъти съм правил сухо охмеляване и мисля,че се получава. Сортирал съм мнения от форума и от "ютубето". Взимам марля ,задължително я преварявам,след което слагам хмела и завързвам на вързопче толкова голямо,че да може да мине през отвора на ферментора(ползвам 19л. туба от вода),като връзката с която вързвам е дълга и си защипвам на капачката с цел по лесното изваждане впоследствие. Първия път сложих тежест за да е потопено вързопчето,но то така или иначе изплува и после не съм слагал,но всеки ден с връзката си потапям вързопа за да не исъхва,защото някъде четох ,че на някой му беше мухлясало.6-7 дни го държа,така че аз си ферментирам кажи речи 2-ве седмици.
Така го правя аз,но по вещите да кажат и други методи. Наздраве!!!
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mayosha » 05 Окт 2015, 20:21

Аз директно мятам хмела във ферментатора. Правила съм и опита с торбичката, но не виждам много смисъл. Преди бутилиране прехвърлям мъстта в отделен съд (за да добавя захарта за газировка в общото количество), така че там филтрирам през дезинфекцирана марля завързана на върха на маркуча.

За варианта с торбичката съм чувала, че може и да не извлечеш максимума от хмела, когато е изолиран в толкова малка част от мъстта.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mirix » 05 Окт 2015, 21:35

mayosha гледам че си сръчна по труд и творчество. Така че може да си съшиеш една торбичка и да слагаш вътре хмела. просто по лесно ще ти е прехвърлянето и прецеждането. Хмела се разширява може би 3-4 пъти. За тежест слагам елемент от парно(гайка- неръждавейка). Сухо охмеляване на 100л мъст с 50 гр. цитра. Получава се много приятна загадка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 06 Окт 2015, 08:29

Значи с 25 гр. Цитра на 25-26 литра би следвало да се усети :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот Foreigner » 06 Окт 2015, 08:36

Поставянето на хмела в торбичка (особено тясна) ограничава извличането на максимума. При сухо охмеляване обаче помага за запазването му и замразяване за следваща варка - ползвам го само за вгорчаване. А иначе Мая спокойно може да направи типов проект за торбичка за хмел (с условието, че обемът се увеличава 3-4 пъти), че и да го онагледи с картинка - за освободените от час по трудово обучение едно време.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mayosha » 06 Окт 2015, 19:21

Ц, ц, с тези торбички съвсем ме взехте за мезе... ползвайте проекта за промивната торба, той е универсален и мащабируем :D

Количеството хмел все пак ми се вижда малко, но както колегата (ALL_ON) беше отбелязал – на сватбарите може и да не им хареса прекалено охмелена бира, ако досега са пили само стандартните нашенски лагери. За сравнение – аз съм предвидила 30 г цитра за сухо охмеляване на следващата ми 10-литрова варка. Знам, че малко скъпо излиза, но за малки количества не ти се свиди толкова :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 06 Окт 2015, 21:59

Именно защото очаквам повечето да смятат бира като "Шуменско" за върха на сладоледа, оставих ниско ИБУ-то! Сухото цели вкарване на допълнителен аромат, та смятам, че по 1гр. на литър хмел си е ок. Засега ферментацията е бая бурна, беше изхвърлило сутринта течността от клапана. Определено след мини стартера тръгнаха по-бързо и по-добре дрождите.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 07 Окт 2015, 21:11

Преди малко пристъпих към сухото охмеляване :) Точно три дни след началото на ферментацията. Стори ми се подходящ моментът, защото се забелязваше понижена активност вече (въпреки, че все още има видима ферментация). Какво направих: избрах един чорап и един метален тройник за ВИК, който ми се видя достатъчно тежък, че да потопи и държи чорапа на дъното на ферментатора. Сложих ги в една тенджера да ги преваря и тук стана издънката - чорапът беше черен на цвят и започна да оцветява водата в лилаво :lol: Естествено махнах го и на ново преварих вече бял чорап :) След това вместо в студена вода, охладих преварените неща в стерелизиращ разтвор на "Старсан" и ги замъкнах в мазето. Преди да отворя ферментатора, около него напръсках със стерелизиращ препарат, както и клапана, капака и всичко, което се сетих. Отворих ферментатора, метнах чорапа вътре, измерих температурата на бирата, която се оказа 19.5 гр., при външна 18-19 гр. (не зная колко точен е термометъра, но при всички положения не е висока температурата във ферментатора). Миришеше добре, цвета беше наситено оранжев, видя ми се доста бистра повърхността, като имаше само леки дребни мехурчета на места като газировка. Чорапа потъна добре, но понеже е дълъг, част от горната страна, в която няма хмел, откъм възела се подаде на повърхността (около 1 см.). Надявам се това да не е проблем. Затворих всичко, смених течността във водния клапан и приключих. Смятам да пристъпя към бутилиране на 10-тия ден от началото на ферментацията или 7 дни след поставянето на хмела за сухото охмеляване. Това е засега, дайте мнения коментари, препоръки, забележки и всичко което се сетите, все пак за първи път правя сухо охмеляване и ми е малко странно :) ПОЗДРАВИ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mayosha » 07 Окт 2015, 21:22

Колега, с тези чорапи за малко да изкараш лилав ейл, щеше да е голям хит на сватбата :D Добре че си се сетил да ги превариш :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron