Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 29 Сеп 2015, 17:09

Аз ползеам същите (dv10) за хард сайдер, но със сок от Лидл, 2л за 2,60.
11,6 начална захарност, не съм добавял захар. В контролната проба с мая дрождите свалиха захарта до 0, което с газировката ще ми даде около 6% алкохол.
Ферментацията започна сравнително бързо и вървеше стабилно, но не е толкова бърза като на бирените дрожди. Поддържам около 14-15 градуса с мокра кърпа и климатик. Ако не бъркам, вече е над 20 дни и остава малко над 0,5 захарност за преработване.
Сайдерът има ябълков аромат и вкус, но след изчерпване на захарта става твърде кисел. Приготвил съм калиев бикарбонат за откисляване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 30 Сеп 2015, 11:17

След 3 дена на дъното има утайка. Бурната ферментация е минала, но продължава да си бачка.
За сега положението е следното:
IMG_20150929_183054.jpg

IMG_20150929_183045.jpg

Към края на седмицата ще премеря захарността и мисля като остане 5-6% да бутилирам. Е ще оставя и малко да видя до къде ще спадне
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот victoryvt » 30 Сеп 2015, 14:10

И ще има взривове на бутилки.
5% остатъчна захар е много за газировка.
1% е добре, даже ако трябва да сме точни - 1% над крайната , която не я знаеш.
Най-добре процедирай както при бира - чакаш да свърши ферментацията и добавяш 7-8гр. захар на литър.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Martin » 30 Сеп 2015, 15:53

Става съща ако искаш да остане малко сладък, след като си доволен с нивото на газировката (става с проба на някоя бутилка) да ги потопиш във вода затоплена на 60гр да убиеш маята. Но там също има опасност от гърмежи, ако има бутилки или капачки с дефекти.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 01 Окт 2015, 09:00

Ами то става да ги слжиш и загрееш до 62 гр.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот damyan_rm » 01 Окт 2015, 13:58

Не бързай с бутилирането. От единствения ми опит, след бурната ферментация (около седмица) почна една "тиха" - аз я издържах 'само' 10-дни и бутилирах с по 2гр на литър и пак имаше "гейзери" ... та съвета ми е - остави си поне 2-3 седмици - и чак тогава мисли за бутилиране
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 01 Окт 2015, 14:23

А ще меря захарност аз че тъй на око :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 01 Окт 2015, 16:29

Аз затова заложих на сигурно.
200гр от сока с малко хлебна мая, да видя до колко ще падне и мерене в рефрактометъра.
11,6 начално, 4,4 крайно, което с корекцията даде точно 0 захар. И така знам доколко да чакам.

Но на опитване, дори с около 1% остатъчна захар, киселее доста. Не като вкиснато, а просто повече плодова киселинност. Сега се чудя дали да откиселявам с калиев бикарбонат, или да подслаждам с нещо, което дрождите няма да ядат.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 01 Окт 2015, 17:11

Истинския английски сайдер е мнооого кисел:) Френският е полусух,т.е има малка сладост
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 02 Окт 2015, 08:55

Ще видим какво ще излезе, че другия път пробата ще е с любимите ми нотингамки
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron