Здравейте пивовари. Искам да пусна една тема за гроздоваа ракия, защото до сега съм правил предимно плодови и само два пъти джиброва и нямам много опит с чистата гроздова ракия. Искам да си купя към 400 кг грозде, което да отиде само за ракия. Вино имам останало от 2 години и няма смисъл да правя ново. Въпросите са ми:
1. Първия вариант е да си купя грозде, да спазя технологията за вино - отделяне на чепките, ензими, културни дрожди, отделяне на люспите между 5-ти и 10-тия ден от ферментацията и пресоване. До тук се получава едно доста прилично вино. Изчаквам 1-2 месеца да ферментира напълно и на казана. На изтисканите джибри, мога да сложа вода и захар за второ вино и пак на казана.
2. Втория вариант е като смачкам гроздето, да му сложа захарен сироп, пак да му отделя люспите между 5-тия и 10-тия ден и да дестилирам само виното. Тук е въпроса при какво количество добавена захар, започва да се усеща разлика във вкуса и аромата спрямо ракия от чисто грозде.
3. Обикновено си купувам мерло (предимно) и каберне. Предполагам че ще ми кажете, че най-ароматна ракия става от бели сортове, но какъв е минуса на червените. Не ми се вярва от мерлото да стане лоша ракия, но е хубаво някой който е пробвал да сподели опит.