Див хмел

Модератор: Martin

Re: Див хмел

Мнениеот victoryvt » 14 Окт 2014, 09:24

Само да напомня, че изчислението на ИБУ е различно за хмел на пелети и хмел на шишарки.
Т.е. извод за алфакиселините на шишарков хмел трябва да се прави след отчитане на тази разлика.
1 гр. пелети и 1 гр. шишарки с еднакво алфа внасят различно ИБУ. Така поне го дават ИБУ-калкулаторите.
Вижте в brewersfriend.com
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 15 Окт 2014, 21:09

Викторе, благодаря! Това беше важно уточнение. Значи сметките ми са грешни.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Див хмел

Мнениеот Foreigner » 09 Сеп 2015, 10:24

Нако, интересува ме кога е най-подходящият момент за бране на див хмел. Имам приятел в Кюстендил, който ми звънна, защото при него имало доста. Човекът вече е фен на домашната бира и преди време говорихме, че може да направим един експеримент с див хмел. Проблемът е, че трябва да го упътя дистанционно за брането. Сега хмелът бил с добре оформени зеленикави шишарки.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Див хмел

Мнениеот victoryvt » 09 Сеп 2015, 10:37

Ми май е време за бране. Проверете и топченцата лопулин вътре в шишарките - дали ги има и дали са жълти.
Обаче дивия си е див, няма да ти хареса ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Див хмел

Мнениеот cervesa » 09 Сеп 2015, 16:42

В допълнение на Виктор,относно алфа киселините в шишарки и в пелети-да допълня:
вземайте в предвид ,че зелените шишарки съдържат повече от 60% вода,т.е.и субстанциите в тях са разредени!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Див хмел

Мнениеот damyan_rm » 23 Сеп 2015, 09:24

Докато разглеждахме разни манастири из Босна и аз попаднах на хмел (до оградата на манастира) - 'наскубах' си малко :-) - има отчетлив дъх на фугълс - много приятен. Шишарките са доста едри - разстлах го да съхне на сянка и някой ден, скоро, ще пробвам да видя какво ще излезе от експеримента ...

Изображение


Допълнение:
хмела си изсъхна добре и го прибрах в хладилника - излезна 15гр - сдъвках едно 'топче' за проба - горчи, та чак налютява ... усещах го поне половин час след пробата:-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 28 Сеп 2015, 22:13

Foreigner написа:Нако, интересува ме кога е най-подходящият момент за бране на див хмел. Имам приятел в Кюстендил, който ми звънна, защото при него имало доста. Човекът вече е фен на домашната бира и преди време говорихме, че може да направим един експеримент с див хмел. Проблемът е, че трябва да го упътя дистанционно за брането. Сега хмелът бил с добре оформени зеленикави шишарки.


Извинявай, чак сега виждам въпроса.
Зависи от района. Бере се от 15 Август до 15 Септември, но при мен става готов в края на септември. Аз го брах тази година на 24 - 26 септември тази година - вече е готов, а миналата година го брах до 15 - 20 октомври на по-сенчестите места.
Виктор е прав - не може да се сравнява дивия хмел с благородните хмелове, но за тръпката да свариш с нещо диво - става.
Аз успявам да разгранича 3 вида диворастящ хмел по нашите места (45 км източно от София). Всеки от трите вида си има особености на аромата, форма и големина на шишарката, както и сила на вгорчаване на бирата. Интересно е, като занимание, но за истинската бира си трябва истински благороден хмел...
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Див хмел

Мнениеот mirix » 28 Сеп 2015, 22:24

Моят горчив опит от дивия хмел, макар да има 50% шанс да не е. Защото е близо до бившите хмелища на болярка. Мислех си че някое птиче го е изакало. Да както казвате приятен аромат на фюгълс, но след изсушаването приятен аромат на зелена трева преобладава яко. Затова не рискувах. Отиде за чай на децата
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 28 Сеп 2015, 22:33

damyan_rm написа:Докато разглеждахме разни манастири из Босна и аз попаднах на хмел (до оградата на манастира) - 'наскубах' си малко :-) - има отчетлив дъх на фугълс - много приятен. Шишарките са доста едри - разстлах го да съхне на сянка и някой ден, скоро, ще пробвам да видя какво ще излезе от експеримента ...

Изображение


Допълнение:
хмела си изсъхна добре и го прибрах в хладилника - излезна 15гр - сдъвках едно 'топче' за проба - горчи, та чак налютява ... усещах го поне половин час след пробата:-)


този от снимката е типичен див вариант. Има го и у нас. След като се изсуши има много приятен аромат на хмел, цветя и треви - аз много го харесвам. Такъв хмел съм виждал и край пътя около В. Търново.
Има един друг с дълги масивни шишарки. Той мирише остро и даже леко люто.
Преди дни в едно село около Търговище, край пътя (нали постоянно пътувам) открих на една ограда странен хмел - дребни шишарки, по-меки от обикновените, а листата на растението бяха тъмнозелени и твърди като на бръшлян. Шишарките бяха почти без аромат. Набрах 100 грама изсуших го и ще го пробвам какъв характер ще придаде на бирата.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Див хмел

Мнениеот mirix » 28 Сеп 2015, 23:12

Според мен странен, но ще чакаме резултата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron