Foreigner написа:Нако, интересува ме кога е най-подходящият момент за бране на див хмел. Имам приятел в Кюстендил, който ми звънна, защото при него имало доста. Човекът вече е фен на домашната бира и преди време говорихме, че може да направим един експеримент с див хмел. Проблемът е, че трябва да го упътя дистанционно за брането. Сега хмелът бил с добре оформени зеленикави шишарки.
Извинявай, чак сега виждам въпроса.
Зависи от района. Бере се от 15 Август до 15 Септември, но при мен става готов в края на септември. Аз го брах тази година на 24 - 26 септември тази година - вече е готов, а миналата година го брах до 15 - 20 октомври на по-сенчестите места.
Виктор е прав - не може да се сравнява дивия хмел с благородните хмелове, но за тръпката да свариш с нещо диво - става.
Аз успявам да разгранича 3 вида диворастящ хмел по нашите места (45 км източно от София). Всеки от трите вида си има особености на аромата, форма и големина на шишарката, както и сила на вгорчаване на бирата. Интересно е, като занимание, но за истинската бира си трябва истински благороден хмел...