За "лати....нещо си" правилно си разбрал, има мъртъв обем в лаутертюна, но не е болка за умиране
Аз се отказах от този вариант, защото е по-голяма хамалогия – повече съдове, повече чистене... за толкова малки варки не си заслужаваше според мен.
Идеята с марлите също съм я пробвала, ето пример с мрежа за пържене на картофи и марля:
Първите няколко литра ги минавах повторно, защото са по-мътни (което се прави и с лаутертюна), но като цяло може да получиш доста бистър резултат дори с марля на един кат, както е на снимката. Проблема тук беше, че точно тази мрежа събира до 1 кг малц. Също така марлята не е много подходяща за преизползване, докато торбата отива в пералнята и излиза като нова.
Относно разните "плуващи неща в крайната бира за пиене", ще го кажа така: ако до крайната бира за пиене стигнат частици още от промиването на малца, те ще са ти най-малкия проблем на бирата
До крайната бира се минава през още няколко цедки, а специално при промиването, целта е да не останат частици от малца, които да врят с пивната мъст.
Прецеждането през памучен плат (торба) със сигурност няма да допусне никакви частици. Точно обратното се получава – дори и най-дребните частици остават в торбата и я затлачват, което пък забавя прецеждането.
Ето и илюстрация за ушиване на въпросната торба (не че трудно човек да се сети
):