Преди да направя първата си варка, бях изчела целия форум и все пак не успявах да си представя ясно целия процес. Първите пивоварни дни, освен вълнуващи, бяха и доста напрегнати – “А сега какво следваше?”, “Дали не забрявам нещо?”, “Тази пяна, която се появи, дали е на добре?”. Предполагам, че всеки е минал по този път или тепърва му предстои, затова се надявам тази тема да бъде от полза.
Има подобни теми из форума, но още един пример никога не е излишен. Приложила съм снимки, за да се види нагледно какво и как се случва. Снимките са от различни варки, така че не се подвеждайте по показанията на термометъра или цвета на пивната мъст, може и да не са съвсем в синхрон с написаното!
Описвам примерна варка с примерно оборудване в кухненски условия, като се придържам към съвсем базова рецепта, колкото да посоча ориентировъчни количества от необходимите суровини. Количеството преди варене е 12-13 л, a до ферментатора стигат около 9 л, крайният резултат (в бутилки) е около 8 л. Това е за бира със средно висока начална плътност (10-13°P), използван малц – 2 кг, ефективност – 65-75%.
Разпределила съм информацията в няколко последователни поста, заради технически ограничения на форума, а и за прегледност на отделните етапи от пивоваренето.