А защо на затворен капак ?
Как тогава ще изхвърлиш ЦО2 с парата, за да стане реакцията :
Калциев бикарбонат ---> калциев карбонат + ЦО2 + вода. (калциевия карбонат пада на дъното в утайка)
Ето малко инфо от старите книги :
The calcium carbonate that has precipitated [from boiling] exists as micro-crystals in suspension, which will eventually grow heavy enough to settle out. According to historical brewing texts such as Syke's, the water would typically be boiled for a half hour to allow the CO2 to be well scrubbed by the steam, and would then be allowed to settle overnight, leaving a white layer of precipitate on the bottom of the kettle. The reduced-alkalinity water would then be decanted off the sediment for use as brewing liquor.
Между другото - в този източник, който цитирам - се говори после че премахвайки така бикарбонатната твърдост, ние си намаляваме и съдържанието на калциеви йони, което не винаги е добре. Затова и в някои случаи се препоръчвало да се добавя след това калций във вид на калциев сулфат (гипс) или калциев хлорид.
Пеха промяната се дължи именно на премахването на калциевите йони от водата при декантирането над утайката от калциев карбонат.
(пеха пада, а не се увеличава)
Аз затова и си помислих че в твоя случай на увеличение на пеха имаш голямо изпаряване на вода, а то всъщност не е така ...
Та общо взето, за да се случи премахването на временната твърдост трябва да има силно и продължително врене на отворен съд, последващо от охлаждане за продължително време - нощ, денонощие и т.н. за да може да падне утайка и чак след това се източва водата над утайката и с нея се пивовари.
И би следвало нейното пеха да е по-ниско, а не по-високо.
Между другото - същата работа върши добавянето на гасена вар (калциева основа) :
Ca (HCo3)2+ (Ca(OH)2 ---> 2CaCo3↓ + 2 H2o
Mg (HCo3)2 + Ca(OH)2 ---> CaCo3↓ MgCo3 + 2H2o
само че без да се губи време за преваряване и охлаждане
Обаче пък се вдига пеха-то заради внасянето на нови калциеви йони, но така може да се редуцира много твърда (бикарбонатно) вода.
Тоя разговор обаче май ще ходи в отделна тема