Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот vendo_89 » 22 Сеп 2015, 10:59

Здравейте колеги искам да попитам този редуцир вентил дали ще ми свърши работа за инсталация за наливна бира или да си купувам нов? Един братовчед ми го подари и каза, бил за кислород , та реших да попитам по-компетентните по тази тема тук!

Благодаря и Наздраве!
Прикачени файлове
a.JPG
ето и снимка на редуцира
vendo_89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие

Мнениеот victoryvt » 22 Сеп 2015, 11:14

Казват, че като е за кислород щял да замръзва, обаче аз не вярвам. Още повече че ти няма да точиш нонстоп както се случва в кръчмите.
Обаче присъединителните им размери са различни май.
Виж дали пасва на крана на бутилката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот vendo_89 » 23 Сеп 2015, 17:33

Не става и реших, че ще взема нов! Благодаря за отговора! :)
vendo_89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие

Мнениеот bojo » 23 Сеп 2015, 21:08

Има вариант да се смени накрайника към бутилката, ако може да се демонтира от редуцира. Инфото е от магазин и разликата май е само във вида на резбата (сменя се само гайката).
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот dakobow » 23 Сеп 2015, 21:21

vendo_89 написа:Здравейте колеги искам да попитам този редуцир вентил дали ще ми свърши работа за инсталация за наливна бира или да си купувам нов? Един братовчед ми го подари и каза, бил за кислород , та реших да попитам по-компетентните по тази тема тук!

Благодаря и Наздраве!

Аз пък ползвам бутилка с кран за кислород и си направих преход за редуцила който e за CO2, така че правиш един преход или сменяш гайката !!!!
Наздраве-!!!!!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари

Мнениеот Boarhunter » 29 Сеп 2015, 14:19

Гайката я има в Редко. Не е евтина - 18 лв май беше - но е по добре от цял редуцил вентил. А и на тези за СО скалата им не е с барове. Аз на моя му смених манометъра, че ме дразнеше.
Boarhunter

Мнениеот bojo » 15 Окт 2015, 18:57

Посъбрах малко елементи от системата за наливна бира - бутилка С02, редуцир, канти, щуцери... Но се появиха въпроси при останалите компоненти.
При фабричните колони за крана има циркулационен кръг за охлаждане на колоната. Ако не съм осигурил въпросното охлаждане и не съм ползвал крана по-дълго време, то и бирата в него ще е топла. Малко е като количество, но дали ще е проблем, например повече пяна.
С хладилниците пак дърво. Харесах два (събират две канти и бутилката с С02), но собственикът на единия сподели, че понеже бил с вграден изпарител щял доста да се мъчи (демек слабоват :?: ) и по-добре да е с открит изпарител. Като гледам на колегите кегераторите са с открит изпарител и за сега чакаме подходящия ладник. Добре, че настана студ и ще има временна "Викторианска" :lol: наливна система май.
bojo

Мнениеот victoryvt » 16 Окт 2015, 08:27

Кегераторът има един малък недостатък спрямо проточния охладител.
Установих го от личен опит.
Става дума за следното :
При проточния охладител имаме кег, маркуч до охладителя, серпентина в ледената вана, маркуч до крана, кран .
Целият път от дъното на кега , където смуче бирата - до крана за точене е доста дълъг и това внася полезно за точенето съпротивление (което плавно сваля налягането на бирата).
Само серпентината в ледената вана е поне 6м. и се усеща колко трудно се надува с уста (ако си любопитен да я надуеш :) )

При кегераторите този път е кратък : кег, маркуч, кран - всичко на всичко 1 метър !
Няма го това естествено съпротивление и бирата се пени повече, поради което се принуждаваме да я държим още по-слабо газирана в кега.
И така пием слабо газирана бира ...
Аз съм се замислил да взема да включа на пътя на бирата в кегератора ми една допълнителна серпентина от самия маркуч, за да вкарам поне още 4-5м. биропровод.
Може и някаква от неръждавейка да измисля, но да е с малък диаметър - фи 6мм примерно.

И един личен опит - не оставяйте системата за дълго без бира. Кранът залепва от старата в него и след поставяне на нов кег се оказва че не може да започне точенето.
Следва псуване, разглобяване на крана, почистване, сглобяване и накрая теква отново.
Ако се налага да се отсъства дълго - по-добре да се промие системата с вода или с миещ разтвор на сода каустик веднага след изпиването на последния кег.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот nikolay.illov » 16 Окт 2015, 08:47

При мен, маркучът от кантата до крана е 3 метра и седи навит в кегоратора. От него 30 см са в колоната, която не се охлажда, щото е хоммейд. До сега не ми се е случвало да наливам пяна. Ако по невнимание бирата е по газирана и се пени повече от желаното, (газирана на 1.5 бара примерно и постояла повече от седмица на 5-6 градуса) увеличавам налягането в кега на 2 бара и си върви идеално.
Аватар
nikolay.illov

Мнениеот bojo » 09 Ное 2015, 19:55

Докато стане готова стационарната система, спретнах ПЛПБС (първа лесно преносима бирена система) :lol:
За началото е "виновен" Виктор.
20151024_182023.jpg

Ама нали ни влече красотЪтЪ и ей го на
20151109_181359.jpg

20151109_181629.jpg

20151109_182704.jpg

20151109_181528.jpg
bojo

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)