Кегераторът има един малък недостатък спрямо проточния охладител.
Установих го от личен опит.
Става дума за следното :
При проточния охладител имаме кег, маркуч до охладителя, серпентина в ледената вана, маркуч до крана, кран .
Целият път от дъното на кега , където смуче бирата - до крана за точене е доста дълъг и това внася полезно за точенето съпротивление (което плавно сваля налягането на бирата).
Само серпентината в ледената вана е поне 6м. и се усеща колко трудно се надува с уста (ако си любопитен да я надуеш
)
При кегераторите този път е кратък : кег, маркуч, кран - всичко на всичко 1 метър !
Няма го това естествено съпротивление и бирата се пени повече, поради което се принуждаваме да я държим още по-слабо газирана в кега.
И така пием слабо газирана бира ...
Аз съм се замислил да взема да включа на пътя на бирата в кегератора ми една допълнителна серпентина от самия маркуч, за да вкарам поне още 4-5м. биропровод.
Може и някаква от неръждавейка да измисля, но да е с малък диаметър - фи 6мм примерно.
И един личен опит - не оставяйте системата за дълго без бира. Кранът залепва от старата в него и след поставяне на нов кег се оказва че не може да започне точенето.
Следва псуване, разглобяване на крана, почистване, сглобяване и накрая теква отново.
Ако се налага да се отсъства дълго - по-добре да се промие системата с вода или с миещ разтвор на сода каустик веднага след изпиването на последния кег.