@Dr1nata: тези дни и аз проучвам как стои въпроса с шоколадовия стаут и използването на какао, та попаднах на тази тема
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=458250Не съм опитвала въпросната бира (Samuel Smiths Organic Chocolate Stout), но в тази тема точно за нея става въпрос. За съжаление не намирам адекватен отговор, но като цяло казват, че няма да я докараш от добавеното какао.
Като резултат от моето търсене излезе, че какаото е по-добре да се добави към вторичната ферментация както при сухото охмеляване. При варене се извлича повече горчивина, което не винаги е търсен ефект. Също съветват какаовите зърна да се накиснат в твърд алкохол (водка, например) за няколко дни – първо за дезинфекция и второ, защото така се извличат ароматни съединения, които не са разтворими във вода. Което предполага, че какаото трябва да се добави към мъстта заедно с алкохола, в който е престояло.
Като количество се споменава горе долу това, което cervesa е цитирал, като за какао на прах трябва да е по-малко. В чуждестранните форуми се споменават cocoa nibs (различно от cocoa beans), което мисля, че са натрошени какаови зърна.
Ако някой е добавял какао към бирата, нека сподели, на мен тепърва ми предстои