Флюс за мек припой

Модератор: Martin

Флюс за мек припой

Мнениеот Mihail » 28 Авг 2015, 15:54

Здравейте колеги!
Този флюс става ли за хранителни цели?
http://www.tashev-galving.com/094+RTH12 ... B9+Rosol+3
По принцип пише, че става за водопроводи, но търся мнение от човек с опит.
Ще се ползва за запояване на фитинги за меден колектор за съд майш/цедилна каца. Припоя, който ползвам е Sn97Ag3.
Наздраве!
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот bojo » 28 Авг 2015, 16:46

Когато си търсех безоловен припой, за показаният и флюса в магазина бяха убедени, че са годни за хранителни цели. Ама цената нещо много ми дойде и намерих това
elektrik90-art-37388Алуминиев-припой-мек-50гр_1.jpg

Продават на метър, запоява се перфектно с него и флюсът се измива много лесно само с вода.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот victoryvt » 28 Авг 2015, 17:37

За флюс може да се ползва съвсем спокойно фосфорна киселина - тя не е отровна и след измиването не оставя следи.
Освен това има и мнения за подкиселяване на майша по време на озахаряването вместо с млечна - с фосфорна киселина.
Не знам дали знаете, че Кока Кола е всъщност разтвор на фосфорна киселина и има пеха 2.5 (колкото оцета).
Ако трябва да се запоява неръждавейка - удачен флюс е както фосфорната киселина, така и за някои видове неръждавейка един друг флюс - смес от глицерин и нишадър. И двете ги има в аптеките и не са скъпи.
Аз лично ползвам една паста на базата на фосфорна киселина + припой Sn97Cu3 (97% калай, 3% мед), понякога добавям и малко колофон с човката на поялника за по-добро разливане на калая. После колофонът се премахва с телена четка или друг абразив.

По отношение на названието на съда - цедилна каца :) бих се пошегувал с колегата (ако позволи) - тук има намеса на някой мастит професор от Пловдивския институт (или най-малкото асистент там)

Обяснявам :
Lauter tun (английско-немско наименование) ---> Фильтер чан (превод на руски) ---> Цедилна каца (превод от руски на български)

По този път са вървели преводите на пивоварната литература явно (соц.време) и затова и така се е наложило в учебниците и сега.
Според мен правилният превод на български трябва да е "съд за прецеждане" , тъй като отдавна тия съдове са спрели да приличат на каци.
Или поне да се превеждат оригиналните немски издания директно на български, а не през руски.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот Bones » 30 Авг 2015, 10:19

Привет момци! Казвам се Цветомир и от няколко месеца попивам информация из мрежата, с цел да се подготвя за своята първа варка. Не бързам за никъде, обмислям внимателно и дори ми прави кеф да откривам все по-нови и интересни детайли в цялата схема.

Конкретно тук ме човърка следната дилема. Имали ли смисъл от спояване на медната конструкция в съда за прецеждане? Дори без уплътнение, тръбите и колената се свързват стабилно помежду си, а след употреба лесно се разглобяват, което позволява максимално добро почистване.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот victoryvt » 30 Авг 2015, 10:59

Именно - ако ги запоиш после няма чистене.
Ако някоя връзка е хлабава - може да се помогне с малко тефлонова лента.
Дори и да е запоена по ъглите, поне на входа трябва да е разглобяема, защото при загаряне например трябва да може да се отдели от казана и да се почисти под нея.
Кранът за източване обаче е добре да е запоен за казана. Иначе ... ако текне по време на варката :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот Bones » 30 Авг 2015, 11:36

Вече имам две тенджери от по 30 литра и идеята ми е да използвам едната (с по-тънката ламарина) само в ролята на лаутертюн. Именно въпросните загаряния ме насочих в тази посока, като целта е останалото оборудване (охладител, ферментатор и допълнителен съд за подгряване на водата за промивка) да се събират в двете тенджери и така да се получи максимално компактна за съхранение и пренасяне система.

Наздраве!
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот Mihail » 31 Авг 2015, 14:48

Благодаря ви колеги!
В крайна сметка се презастраховах и попитах в специализиран магазин относно въпросния флюс и казаха, че е ок. Знам, че е (по-) скъп вариант, но един приятел има такъв и в случая не се изисква никаква инвестиция (за сведение цената е около 22-23 лева).
Относно термина "цедилна каца" до колкото знам се използва в "професионалната" среда в България, може би именно заради университета в Пловдив. Знам терминологията и на английски и на български, не съм обръщал внимание на произхода.
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Флюс за мек припой

Мнениеот victoryvt » 31 Авг 2015, 15:54

Това беше закачка, защото имаме един познат технолог, който много обича да използва същия термин.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта