За флюс може да се ползва съвсем спокойно фосфорна киселина - тя не е отровна и след измиването не оставя следи.
Освен това има и мнения за подкиселяване на майша по време на озахаряването вместо с млечна - с фосфорна киселина.
Не знам дали знаете, че Кока Кола е всъщност разтвор на фосфорна киселина и има пеха 2.5 (колкото оцета).
Ако трябва да се запоява неръждавейка - удачен флюс е както фосфорната киселина, така и за някои видове неръждавейка един друг флюс - смес от глицерин и нишадър. И двете ги има в аптеките и не са скъпи.
Аз лично ползвам една паста на базата на фосфорна киселина + припой Sn97Cu3 (97% калай, 3% мед), понякога добавям и малко колофон с човката на поялника за по-добро разливане на калая. После колофонът се премахва с телена четка или друг абразив.
По отношение на названието на съда - цедилна каца
бих се пошегувал с колегата (ако позволи) - тук има намеса на някой мастит професор от Пловдивския институт (или най-малкото асистент там)
Обяснявам :
Lauter tun (английско-немско наименование) ---> Фильтер чан (превод на руски) ---> Цедилна каца (превод от руски на български)
По този път са вървели преводите на пивоварната литература явно (соц.време) и затова и така се е наложило в учебниците и сега.
Според мен правилният превод на български трябва да е "съд за прецеждане" , тъй като отдавна тия съдове са спрели да приличат на каци.
Или поне да се превеждат оригиналните немски издания директно на български, а не през руски.