Такаааа, втората варка е готова. Да се похваля, докато чакам да изстине. (Обещах да споделя, ако проработи приспособлението)
Рецепта - каквото ми хрумна:
малц - 1 кг Pale ale + 0,5 kg Munich 2
хмел - Northern brewer - 8гр за 65', 6гр за 10', 2гр след сваляне от котлона
ирландски мъх - 20' преди края
варене 75 минути
дрождите ще са Safale S04
След слабата ефективност при първия опит с торба (BIAB), реших да зарежа този вариант. Но нямам лаутернтюн и не ми се правеше. Затова измислих нещо различно:
Надупкана на 2-3 см от горния край фуния, парче маркуч, тензух и кабелна превръзка. Тензухът се закрепва на фунията, добре опънат и се закрепя с кабелната превръзка. Маркучът стърчи вътре във фунията, но не стига до горния й ръб,
тензухът също не трябва да опира до маркуча (при първия опит опря, запуши тензуха точно пред маркуча и спря да тече, рязах го в движение).
Как се използва? След озахаряването и загряването на 78*, фунията се потапя с отвора си надолу в съда и се започва източване.
Трябва да се сложи твърда дръжка, да го държи неподвижно.Източва се малко, прегъва се маркуча да спре мъстта, добавя се вода, бърка се, отпуска се маркуча, източва се малко и така до край. Течеше гладко и с добър дебит. Като свърших доливането, източих до дъно и прехвърлих малца в гивгир - пусна 200-300 грама само.
(КОРИГИРАНО след проверка на захаромера)
В резултат получих 6,6 литра с 12% и 2,3 литра (бяха 2,6, но разлях първата проба) с 5% захарност. 920 извлечени захари, или 61,3% екстрактивност (76,7% ефективност). Е, заради разливането на пробата загубих 15-ина грама захари.
В крайна сметка сложих да се варят 8,9 литра с 10,2% захарност. Колко ще са след охлаждане, ще знам след час. Но май пак извряха повече от предвиденото, заради началното варене в два съда. Тенджерата ми събира около 7,5-8 литра вряща мъст без да изкипява, вероятно е паднала до около 7, така че ще доливам с вода.
Изчислявах IBU 30, с краен обем 7,5 литра, но сега като смятам, това ще даде 12% захарност. Ще доливам до 11% (8,2 литра общо), или IBU 27
(това достатъчно ли е?), като ще озахарявам бутилково (още 0,5% към началния екстракт).
Това вече е неактуално)
Аз добре съм седнал да смятам екстракт и ефективност, но май имам проблем със захаромера. Купих го като 0-30% Брикс, а сега се загледах и виждам на скалата да пише Бабо.
Което ще значи, че сметките ми са тотално сгрешени. (И ще обясни проблемите с първата ферментация, ако съм заложил 16% захарност)
Правих някакви опити да го проверявам. Измерих 25 грама захар, сложих ги в разграфена мензура, долях до 250 мл вода с температура 20* и след разтварянето захаромерът показа 10%. Ама това нищо не ми говори. Някой да помогне?И да продължа с въпросите. Това варене достатъчно силно ли е?