Обща туршия в бидон

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Обща туршия в бидон

Мнениеот victoryvt » 13 Ное 2012, 20:02

Тая година заредихме направо 50 литров бидон, че нещо все не постига.
За 50л. бидон - 25кг. зеленчуци :
10-12 кг карфиол - това са две главни от по 5-6кг. всяка.
5 кг моркови
зелени доматки, леко зачервени доматки 2-3кг.
2кг. камби и чорбаджийки
5 връзки целина
една глава чесън на скилидки
една зелка като за салата нарязана.
По 40гр. морска сол на литър вода.

Измиват се зеленчуците и чушките и доматите се надъпчват с игла или шиш.
Зарежда се бидона, налива се вода със солта разтворена и накрая с последната кофа се доизчислява нужната сол.
Затиска се някак да плува отгоре само вода.

Претака се от третия ден всеки ден докато мине ферментацията.
След две седмици до 20 дена е готова (ако не е станало много студено).
След това се пресича с нещо - като се слага и синапено семе за да не омекват после.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот mirix » 19 Ное 2012, 17:41

Да споделя и аз вече 5 години как правя туршия , но в по скромно бидонче ооло 30 л.
Слаа се каквото душа му сака на човек
Наблягаме на карфиол, моркови и пиперки
слагам за вкус малко зелени доматки , тази година и 4 малки динчета ,....
Подправки -чер пипер , бахар копър сух ,чесън 1-2 глави , лук и накрая 2 глави целина с листата навивам и над тях си правя обръч от лозови клонки.
на 10 кг. зеленчук се слагат 600 гр. морска сол и 700 гр. захар и съотношение - 1 част оцет /3 части вода. Позагрявам леко водичката да се разтопи захарта и солта заливам и затварям.
След 30 дена опитвам , ако ми хареса пресичам с натриев бензоат
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот victoryvt » 24 Окт 2013, 17:36

Една много полезна статия за разбиране на процесите по ферментация в туршиите :
http://vierko.org/culinary/autumn-pickle/
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот vsd » 26 Окт 2013, 11:35

Мерси, за мен е доста полезно.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот Dejmos » 21 Авг 2015, 12:21

Реанимирам темата с една забележка и една идея.

Пресичането с натриев бензоат не е добър вариант. Променя вкуса, а и в сайта от линка споменават нещо за вредност.
Аз предпочитам калиев сорбат. Има незначителен собствен вкус, който в туршията не се усеща изобщо и може да се слага в по-малка доза.

Идеята. Претакане с аквариумна помпичка за въздух. Тя не може да помпи течности директно, но с помощта на една тръбичка се получава.
Още при зареждането на туршията или киселото зеле, слагате една тръба/маркуч/шлаух с диаметър 1-1,5 см покрай стената на съда. В него после пъхате маркучето на помпичката и пускате въздух. Мехурчетата увличат със себе си течност и така я изпомпват от дъното и изкарват на повърхността. Тръбата не трябва да стърчи повече от 4-5 см над повърхността на саламурата, може дори да е малко под нея. Не слагайте дифузьор за аквариум (или както там се наричат онези порести камъчета, дето правят ситни мехурчета), някои от тях няма да издържат на солта и киселините.
С помпичка от най-евтините и един механичен таймер за контакт от Практикер можете да си претакате зелето или туршията цяла зима, без да стъпвате в мазето. По този начин, с две включвания сутрин и вечер по 15 мин - стъпката на таймера, осигурявах претакане на над 200 литра вода (в 80 литров бидон).
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот Veni_rb » 22 Авг 2015, 17:29

можете да си претакате зелето или туршията цяла зима, без да стъпвате в мазето

Да, да. А виното кой ще наглежда? :)
Veni_rb
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 08 Юли 2014, 21:18

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот rajev » 12 Окт 2015, 20:39

Моля за съвет.В Събота заредих един бидон 70 литра + 2 кофи по 10 литра ,зеленчук всякакъв,марината е от сол , захар и оцет както всяка година обаче тази вечер като бърках кофите едната ми замириса на кофти а саламурата е газирана ,мътна и зеленчука е лигав и ще ходи на боклука.Въпроса ми е какво се е объркало?
Поздрави.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот mirix » 12 Окт 2015, 21:26

1. Оцета
2. зеленчука
Продават големи ментаци. Оцета е оцет на Винпром Търново е истински , но е 2 лв. литъра не 80 ст.
Имал съм няколко оплаквания за зеленчуци купени от Кауфланд или нейде, кой знае с какви незнайни химии.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот rajev » 12 Окт 2015, 21:33

Зеленчука е от борсата, а оцета от Метро.Дано не се прецака големия бидон ,че тогава лошо.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Обща туршия в бидон

Мнениеот mirix » 13 Окт 2015, 22:27

Понеже имам туршия от миналата година и зеле!!! Все още не съм ги хвърлял тази година в 10 кг кофа от сирене. Постна работа със стандартните зеленчуци. Моркови , корнишони, карфиол и за вкус някой зелен домат и някоя чушка. Старата изпитана рецепта.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта