LIDL казан :)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: LIDL казан :)

Мнениеот martinmgm » 08 Юли 2015, 17:45

Казанът в Лидъл вече го няма. Питах ги имат ли някъде на склад - отговорът беше отрицателен. Казаха също така и че продуктът е бил временен и се е продавал до изчерпване на количествата. Не е ясно дали за напред ще се предлага отново.

Който има информация от къде може да се закупи подобно нещо на добра цена да сподели. Хората които искаме да си купим подобен уред ще сме много благодарни!
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: LIDL казан :)

Мнениеот dandilov » 08 Юли 2015, 22:27

Спокойно!
Казаните ги пускат септември до октомври месец, когато започва да се прави зимнината.
Всяка година и в Лидъл, и в Метро ги обявяват като "Промоция"... След октомври изчезват от пазара...
К'во да прайш - съвременен мениджмънт и маркетинг да му се не знае...
В Лидъл изчезват за няколко дена! Така,че щом чуеш и видиш, че са ги пуснали в продажба - "юруш на казаните"! Иначе online поръчка от Германия за около 60 до 140 евро + 20 евро доставка ( уж маркови ;) , т.е. Марко ги е правил... :D ).
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: LIDL казан :)

Мнениеот insane » 10 Авг 2015, 23:28

Привет,

След около година пауза на събиране на информация от сайтът поради ред причини, отново назрява моментът с първата ми варка.Отново попивам от форума по-надъхан от всякога 8-) Казанчето на лидел е на линия имам си бидонче за ферментация,клапани фунии и тн.Тези дни ще си поръчам суровините от ел.магазина и запретвам ръкави.Искам да ви помоля за съвет за приблизителни пропорции колко малц,хмел и дрожди да си поръчам тъй като вие вече сте варили в този уред.И колко вода ще мие е нужна.Понеже казана е с капацитет 27 литра,мога ли да ползвам като начало примерната рецепта от темата " Как да сваря първата си бира ? " защото тя е дадена за съд от 30 литра.Или трябва да намаля пропорциите?
Поствам тук защото въпросът ми е свързан с варене точно в този уред.Мисля да пердаша само през тензух (без оплетки от бойлери и смяна на канелки) като за първи опит.

Благодаря предварително
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот victoryvt » 11 Авг 2015, 09:42

4кг пейл ейл малц , 12л. вода за озахаряване, 16л. вода за промиване - ще дадат около 24-25л. течност за варенето. Ако вдигне много пяна - изваждаш едно канче течност и го връщаш обратно когато пяната падне.
Хмелове - по избор : немски, словенски, български ...
Може и само с един сорт хмел (например от американските - Цитра, Центениъл, Амарило, или от словенските Аурора, Дана, или Нортърн Брюър)
Независимо от подбора на хмелове, охмеляването е на поне два пъти : 10 мин. след завиране се слага порцията за вгорчаване, 10-15 мин. преди края се добавя и порцията за аромат.
Дрожди - Нотингам, може и S-04, може и S-33
Добре е да се помисли за контрол на темп. на ферментация поне в първите 2-3 дни, когато е най-бурна и отделя най-много топлина.
Например - при 24 гр. околна темп. вътре във ферментатора може да стигне и до 28-30 , което е много и ще даде лоши миризми, както и ще увеличи риска от вкисване после.
20л. не е голям обем и лесно се мести от място на място.
Най-лесният способ за охлаждане е да се сложи във вана със стъдена вода, която се сменя периодично.
Допълнително може да се добави и увиване с мокър парцал или тениска, потопени във ваната. Изпаряването на водата от тъканта отнема топлина от ферментатора и го охлажда с около 2-3 градуса. Допълнително подобрение става с обдухване с вентилатор.
Още по-добре - ако може да се постави под струята на климатика.
Така температурата на ферментация може да се свали и под 20 гр. без никакви инвестиции в хладилна техника.
(За любителите на по-сложни рецепти - вместо 4кг. пейл - може да е 4кг. микс от 85% пейл, 10% карапилс, 5% караамбър - така ще се получи амбър ейл вместо пейл ейл бира)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: LIDL казан :)

Мнениеот Foreigner » 11 Авг 2015, 12:12

Няколко съвета за казана ЛИДЛ, диктувани лично от Неволята 8-) :
- реалният капацитет е малко над 25 литра - до чертичката МАХ
- хубаво е да засичаш с контролен термометър температурата на мъстта - при мене този на казана беше точен до момента, когато направих хубава изолация. Оттогава термометърът на казана показва с 5-6 градуса повече от реалните, което налага корекции при настройката на уреда - просто добавям тези 5-6 градуса на дисплея, но меря често и с контролния термометър.
- за да заври накрая мъстта е хубаво да добавиш бързовар - 3 кW e страшно много и води до голямо изпаряване. С 1 kW е ОК
- ако бързоварът потъва твърде много в казана, можеш да използваш решетката за стерилизиране на буркани, която е в комплекта - така височината се вдига с 2-3 см
- след всяка варка продухвай и измивай хубаво крана за източване, защото ако забравиш, почти сигурно ще си прецакаш следващото промиване

Успешна варка!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 12 Авг 2015, 21:11

Аз варя 21 литра мъст в казана (след озахаряване на 3.6-3.7 кг. малц), от които събирам ~15 литра във ферментора. Както бях писал по-горе - извира доста, защото казанът е доста широк.
Не знам дали може да побереш повече от тия 21 литра - доста приближават ръба и при бурно варене се получава трептене и заклащане в началото. После като се поизпарят 2-3 литра, всичко е по-леко.

За термометъра на казана - относително точен е, ако вътре има само вода. Замерване с други два контролни термометъра на майш показва няколко градуса отклонение, според мен се дължи в голяма степен и на тензуха. Разбъркване му е майката.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот insane » 13 Авг 2015, 15:27

Благодаря много за съветите,

И заедно с инструкциите на Виктор за които малко го по тормозих, мисля че всичко ще е ток.
Само ще заменя тензуха с мрежа за комари като за първи опит.
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот insane » 17 Сеп 2015, 21:30

Ето я и нея :)))
Първата варка в Lidl казанчето и първа варка въобще.Благодаря на всички за съветите.

Мисля че като цяло всичко мина добре.Бирата няма никакви странични миризми и я опазих докато ферментираше в най-големите жеги(благодаря на Виктор за съвета с легена и мократа кърпа).Искаше ми се да е една идея по газирана но това ще се пипне другия път.Според изчисленията които правих с един странен Украински захаромер който гепих от баща ми,дава алкохол око 5,2 (определено си лови биричката :mrgreen: ) Изключително съм доволен и горд от резултата и определено имате сред редиците си още един домашен пивовар.
Наздраве!
Прикачени файлове
IMG_20150917_204704.jpg
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот 5th-hokage » 17 Сеп 2015, 21:33

Честита първа варка и добре дошъл при нас с времето ще намериш оптималните за твоя вкус аромати и газировка :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: LIDL казан :)

Мнениеот dandilov » 17 Сеп 2015, 22:11

Честита първа варка и от мен!
Казанчето върши чудесна работа!
Абе не ги ли пуснаха вече в лидъл-а или в метро-то? Точно сега е сезона...
Пък съм се замислил за едно ново казанче с електронния терморегулатор...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron