Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 23 Яну 2015, 19:01

Тоя захаромер от 2 лв. не е сигурно под 5% дали мери.
Не си го слагай на акъла. По-скоро си пресметни рандемана - колко алкохол, на какъв градус от 1кг. зърно вадиш.
Ако е от порядъка на 700мл. и нагоре при 40% алкохол - от кг. зърно - си добре и няма какво да променяш.
Ако е под 500мл. - може да се помисли какво да се подобри.
Но, всичко това чак след като превариш всичко - глави, опашки и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот Yaskata » 24 Мар 2015, 12:10

Брей каква обширна и изчерпателна тема сте заформили! :)
Като гледам колко информация има тук си е направо пропуск ако не взема и аз нещо да сваря :))
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Малцово уиски

Мнениеот vendo_89 » 28 Мар 2015, 11:42

Първият ми опит на малц с пшеница и ечемик е успешен.. :) Сега аерирам с помпичка за аквариум, като съм добавил и дъбов чипс. След седмица като разредя до 42% мисля да добавя и глицерин за омекотяване! Исках да добавя кленов сироп но ми се видя доста скъп и май ще е другия път. Имам един въпрос.. Моля хората който знаят да отговорят. По колко захар да сложа за да карамелизирам и да добия вкус на литър? Притеснява ме ако е повече че ще боли глава понеже съм добавял след дестилация в ракията мед но много боли глава! Дестилацията е правена правилно всичко до вода когато варих сиреца а после на преварката отделих метила и събрах средната фракция до 50 % а под 50 ще преваря другия път. Благодаря предварително! :) :roll: :roll: :text-thankyoublue:
vendo_89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Авг 2013, 18:36

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2015, 12:09

"Отделих метила" е нонсенс, ама не ми се спори.
С две думи - пълна заблуда е че метиловият алкохол може да се премахне с дестилация или ректификация.
Справка - схемата с коефициентите на ректификация на различните летливи компоненти на водоалкохолната смес при дестилация/ректификация.
Или на прост език - независимо от по-ниската температура на кипене на метиловия алкохол от тази на етиловия, когато те са смесени в сложна много компонентна водо-алкохолна смес - нещата се променят драстично и всички компоненти кипят заедно и това се мени по време на целия процес.
Или с две думи - метилов алкохол има както в първоточната фракция, така и в средната, така и в опашната даже и то при неголеми разлики в концентрациите.
Отделянето на първотока (първака) се прави най-вече за премахване на други вредности - естеро-алдехидните компоненти - етилацетат, ацеталдехид,ацетон и др.
И недейте се фиксира в метиловия алкохол. Да той е чиста кръвна отрова, но само ако се приеме чист. В смес с етилов алкохол е безвреден.
Ако някой пита в реанимациите - ще му кажат че на отровени с метилов спирт се дава като антидот да пият водка - чист етилов спирт.
Освен това, в зърнените алкохоли метиловият спирт е в много малки концентрации, че да му се обръща внимание.
Високо ниво на метилов алкохол има в дестилати от плодове, в които има загнили части - круши, сливи, джанки и т.н.
Не случайно в по-голямата част на света не правят алкохол от плодове, а само от зърно.

Та сега на темата :
Кленов сироп може да се замени успешно с т.н. петмез. Лошото е че бабите дето са го правили по селата отдавна са измрели.
Представлява мармалад от захарна метла, не тръстика, а метла.
Ако намериш нейде по разни пазари или био-магазини - съвсем малко ти трябва, а и не е скъп.
Захар за карамелизация точно в грамажи не мога да кажа колко е нормално, но е в рамките на както се прави греяна ракия - на 250мл. ракия - една малка чаена лъжичка. Пробвай следното - карамелизирай 1/2 от изчисленото и го разтвори в някакъв малък обем уиски - ще стане силно наситен , но после ще дозираш с него на части докато ти хареса. А ако не стигне - ще направиш още една порция и пак по малко.
Според мен, добавянето на карамела трябва да става накрая при бутилирането.
Ако ще стои в буре - няма нужда да има вътре и карамел.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот vendo_89 » 28 Мар 2015, 12:31

Благодаря за компетентния отговор и за критиката относно метила! Много неща научих от вас благодаря! :text-thankyoublue: :ugeek: :ugeek: :ugeek:
vendo_89
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Авг 2013, 18:36

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 31 Юли 2015, 16:47

Здравейте!Във вторник за първи път се впуснах в опита да правя уиски - с първата крачка озахаряване на малца.И така започнах с
250 гр. малц и 750 мл.вода кoито държах на 55 гр. за 20мин.След което направих йодна проба (знаех че ще е черна и така си беше)
После вдигнах температурата до 61-64 градуса.Някъде към 50-тата минута пак направих йодна проба и за мое учудване
беше с цвета на кашата ,хич не си смени цвета , но реших да продължа още малко и така изкарах към час и половина.
Налях в една чаша само водната част от материала и я изтудих до 20 градуса.Като премерих със захаромера не можах да повярвам
показваше 22% !За това взех и втори захаромер ,но и той показа същото.Казах си няма начин и двата да грешат, но реших
и трети да сложа.Щом ги имам що да не пробвам със всичките :) и трите показваха точно 22% пък и на вкус беше бая сладко.Да си призная честно въобще не съм и очаквал
че може да се изкара такава захарност от зърно(Може би захаромерите трябва да са спец. за зърно , но както казах мъстта си беше доста сладка).Прецедих и останалата
течност от кашата и изкарах общо 500мл. течност.Както казах в началото сложих
250гр. малц и 750мл. вода което ще рече че имам загуба от 1/3 тва нормално ли е ? Отделих малко мъст загрях я на 25градуса и сипах една кафена лъжичка суха мая.След
1 час беше шупнала яко и я изсипах обратно в майката.След около 1 час мъстта вреше доста здраво ,и бутилката в която я бях сипал беше пред гръмване.Отворих я
за малко и пак я затворих, и така няколко пъти преди да си легна.На обед на другия ден бурната ферментация беше минала и реших да направя измерване.Като отворих бутилката
ме лъхна як аромат на много хубава бира реших да пробвам на вкус - също беше много вкусно и горчиво.Измерих -мъстта вече беше с 10% захарност и 7% алкохол.
Днес (петък) след почти 3 дена след затварянето измерих 0% захарност и 9% алкохол ( тва достатъчно ли е , не трябва ли да бъде 11?).Та като за първи опит
в озахарявнаето как съм се справил и къде имам забалежки:) Благодаря !
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 31 Юли 2015, 16:58

Алкохолът се изчислява по разликата в началната и крайна захарност - в твоя случай (ако може да се вярва че крайната е 0) имаш (22-0)*0.54=11.9% алкохол.
Ти най-вероятно гледаш някакъв захаромер със скала за потенциален алкохол, но тя е гравирана на база начална 24% и то за грозде, респективно за вино.
Меренето на реалния процент алкохол е почти невъзможно да стане в домашни условия. Но горната формула е достатъчно близка до истината.
А и след дестилацията ще можеш точно да го изчислиш (стига да събереш всичко до вода).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 31 Юли 2015, 17:57

Сега взех некав спиртомер и той показва 11% алкохол но колко може да му се вярва не знам.Инече мъстта има много горчив вкус чак е гадна, а като ударих една добра глътка замайва доволно :obscene-drinkingfaded:
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 01 Авг 2015, 10:09

Сега пък спиртомер в мъстта ?
Значи накратко : Нито захаромер, нито спиртомер потопени във ферментирал материал ще ти дадат някаква точна информация !
Захаромерът ще потъва повече заради алкохола (кайто е по-лек от водата), а спиртомера ще изплува повече заради остатъчните захари , минерали, екстракти и т.н.
И двата уреда представляват един прост ареометър (мери плътност) и са със скали съответстващи на плътността на смес от алкохол и вода (спиртомер) или захар и вода (захаромер).
Тези скали не работят ако смесите са с много компоненти (особено спирт, вода и захари).
Както вече казах - алкохол във ферментирала мъст може да се определи само лабораторно - ебулиометър от 2000лв. , минидестилатор и т.н.
Изключение прави един прост капилярен виномер, но той е само за вино и не е много точен.
Тъй че - недей мери, ами дестилирай !
Щото ако още малко се забавиш и ще вкисне.
Дестилацията я направи веднъж до вода без да делиш фракции и след това втора дестилация на събраното от първата с делене на фракции.
(Първата дестилация събира всичко каквото е от алкохолен произход, независимо че няма да става за пиене. Втората прави разделянето, тъй като материалът вече е с по-висок градус и разделянето е по-добро.)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 06 Авг 2015, 19:07

То тва си беше само опит с цел да видя дали ще се справя със озахаряването тъй като никога не съм правил подобно нещо.Сега следва да приведа нау4еното в мащаб 1:1 :).Обаче
да те питам за повишаване на изходния материал мога ли да добавя вода и захар преди ферментацията.Бях чел че не било хубаво да се ползва захар, а да си се остави на
зърнрената захар.Но пък така няма да имам много материал.
Примерно по грубите ми сметки от 15кг малц и 45л. вода ще изкарам 30литра готов филтриран материал за ферментация.Може ли към него да добавя 10 литра вода и захар или
няма да се получи добре със тази захар.
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron