Wit bier

Модератор: Martin

Wit bier

Мнениеот ameba13 » 20 Юни 2014, 18:23

2014-06-20 16.59.42.jpg
2014-06-20 16.58.58.jpg


Една лесна рецепта за белгийска вит бира. Характеризира се с мътност, която я прави да изглежда по-светла (бяла). Леко кисела, балансирана с малцовата сладост, с аромат на кориандър и цитрус. Добре газирана. Пие се студена (5-6 градуса). Може да се доабви резен лимон в чашата.
Идеална за летните горещини.

Матриал:
жито 50%
пилзнер малц 50% (при нужда 2%-6% кисел малц)

хмел:
магнум 14АА - 60 мин
ИБУ ~ 20

Пресен дзест от 2-3 портокала/10Л пивна мъст (на ренде се орендва само оранжевото от портокала)
4г кориандър/ 10Л пивна мъст
и двете се слагат в края на варката.

Озахаряването включва 25 минути протеинова пауза на 55градуса заради житото, след което кой както си знае. По възможност се търси по плътен вкус, така че търсим по-високи температури на озахаряване.
Дрожди - WB 06 при температура на ферментация 18-22 градуса според възможностите. В този стил банан и дъвка не са задължителни.
Наздраве!
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Wit bier

Мнениеот Foreigner » 13 Юни 2015, 11:34

Ицо, кориандъра на зърна ли го добави или счукан/смлян? И още едно питане - колко захар на литър използва за газировката? Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот daniel.trifonov » 15 Юни 2015, 15:55

Изглежда чудесно. :clap:
Само да добавя, че кориандъра може да има много различен аромат от партида до партида, така че може да си вземете няколко пакетчета от различни производители и да експериментирате.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Wit bier

Мнениеот ameba13 » 20 Юни 2015, 13:50

@foreigner

кориандъра го счуквам, колкото да се понатроши, и го поставям в малка торбичка за по-лесно отделяне. По принцип дава повече аромат ако се счука по-финно и ако не се поставя в торбичка - тогава трябва да се намали количеството. Също, както е отбелязал колегата преди мен, от кориандър до кориандър разликата може да е огромна в интензивността на аромата. Зависи колко е стар, как е съхраняван и от какъв произход е. Отделно нашите производители обичат при пакетирането на подправките да добавят есенция.

4г на 10Л е добра отправна точка - след това опитът ще покаже. Ако е прекалено слаб може да се добави и на по-късен етап. Слага се 10-15 минути преди края на варенето и се отделя преди заквасването.

Цитрусът най-добре да е основно от портокал. Аз лично винаги слагам и кора от мандарина или лайм или каквото имам под ръка - е така за разкош!

И последно - не е задължително да се ползва жито, макар белгийците да го ползват, става още по-добре с пшеничен малц.
Ключовото е да се нагласи pH-то с кисел малц или друга киселина!

Газировката не е по-различна от на останалите бири - около 7г на литър захар.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Wit bier

Мнениеот Foreigner » 29 Юли 2015, 13:18

Wit2.jpg


Ицо, жив да си! Наистина идеална бира за жегите. Ще повторя с удоволствие варката.
Наздраве!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот Bozho » 07 Дек 2015, 19:31

Здравейте, първият ми пост идва след съсипана варка на Wit.
Използвах 50% Пилзнер и 50% Пшенични флейкове. Всичко вървеше добре докато не стигнах до промиването, което изобщо не се случи. Успях да направя първоначалното протичане около 1-2 литра и след това спря да тече. Нищо не помогна. Предполагам за тази пропорция ще ми трябват допълнително оризови люспи или нещо подобно за филтриране. Не успях да намеря такива, та въпросът ми е - какво жито трябва да използвам? Грухана пшеница или някакво друго и дали има някакви особености при промиване.
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Wit bier

Мнениеот rajev » 07 Дек 2015, 20:55

Купуваш пшеничен малц от онлайн магазина и няма да имаш проблем.Аз съм правил и вайцен и дункелвайцен без да имам проблеми в нито един момент.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Wit bier

Мнениеот Bozho » 08 Дек 2015, 11:22

Иска ми се да е класически Wit. С пшеничния малц не става ли просто вайцен с портокал и кориандър?
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Wit bier

Мнениеот victoryvt » 08 Дек 2015, 11:55

Относно промиването няма никакво значение дали ще е вътре пшеничен малц или немалцована пшеница или ръжен малц или ръж.
Пшеницата и ръжта НЯМАТ люспи като ечемика и затова затрудняват прецеждането.
Затова и в рецептите за пшенична бира винаги има до 50% ечемичен малц, който да осигури поне малко люспи.
Другият подход е да се добавят люспи от ориз (понеже не променят вкуса).
Затлачването при промиването може да се дължи на много фактори, но когато голям процент от зърното е без люспи - очевидно тече тегаво.
Ето няколко практически съвета за по-лесно прецеждане :
1. Правете протеинова пауза на около 50-55 гр. като размесването даже да е на 38гр. и постепенно да се достигне до 52 и т.н.
2. Маш-аут да не е над 76гр. защото започва коагулация на белтъците и съвсем спира прецеждането.
3. По време на прецеждането може да се помага с бъркане малко над дъното (ако е лъжливо дъно) или там нейде близо до филтриращия слой.
4. При съвсем бавно прецеждане е по-добре да се спре, да се долее вода, да се разбърка до дъното и да се рециркулира малко докато пак тръгне бистро.
5. Ако и това не помогне много - бъркайте до дъно и колкото и да е мътно си довършете прецеждането, тъй като лаутертюна ви няма да е топъл безкрайно време и нещата ще се влошат.
6. Направете си още един лаутертюн, да става паралелно прецеждане.

А прецеждали ли сте майш с тиква ?
:angry-screaming:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 08 Дек 2015, 22:50

Ето какво ми липсва на моите експерименти!
Обаче тези оризови люспи ми звучат доста екзотично като за нашия пазар. От къде може да се закупи подобно нещо?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron