Ферментация над 20 градуса

Модератор: Martin

Ферментация над 20 градуса

Мнениеот martinmgm » 23 Юли 2015, 10:26

Здравейте,

В предвид горещинитие тези а и следващите седмици назрява проблем с температурите на ферментация. Вече дори и в подземното помещение при мен околната темепература надвишава 20гр. Засега държи около 21гр, но е ясно че тенденцията ще е към покачване. При тази ситуация можете ли да помогнете с съвет как и дали въобще е добре да се пробва някоя друга варка ейл. По-скоро питането ми е от към видовете дрожди. Виждам, че в магазина има и дрожди до 30гр, но все пак е добре да споделите как да се използват.

Иначе за легена с вода и кърпите с вентилатора ми е ясно. В краен случай може да сложа ферментатора в леген с вода и бутилка минерална вода замразена и да я подменям на 12 часа например за да държи ниска темепературата във водата. Ама да не стане прекалено ниска се притеснявам.
Последна промяна martinmgm на 24 Юли 2015, 00:20, променена общо 1 път
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот mirix » 23 Юли 2015, 19:14

Искаш ли дс започнем с малко данни. Например колко литра ферментират
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот nikolay.illov » 23 Юли 2015, 22:27

@martinmgm. На тези температури те съветвам да пробваш някакъв вайцен или нещо белгийско. Аз ферментирах миналата седмица. С us 05.при температура във ферментора 23C и определено се усещат кофти аромати от дрождите.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот martinmgm » 23 Юли 2015, 23:32

Като количество при мен е 7-8л, но отворих темата по принцип, за да кажете какво да се очаква при тези температури. Да се знае какви са рисковете и в каква посока може да отиде бирата.
Вайцен-а не ми е любимата бира и явно ще чакам захлаждане, надявам се след средата на август. Иначе за събора на 3-ти октомври ще трябва да идвам без бира, което не ми се ще да става.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот victoryvt » 24 Юли 2015, 09:36

7-8 л. в един хладилник и направо си прави лагери :)
Иначе най-елементарното средство за ферментация при по-високи темп. е да се намали засяването (т.е. да засееш с по-малко дрожди от нормалното) до 1/2.
20л. с не повече от 5-6гр. ейлови дрожди.
Другият вариант - климатика на 19 гр. за първите два дена от ферментацията, а жените и децата - на село :D

Всъщност - жените и децата на село си е едно добро решение за всякакви проблеми ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот mirix » 24 Юли 2015, 14:23

Ако беше 100 л. да сложиш 5л. туба със замразена вода вътре, но 7-8 са си за хладилник направо.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот ALL_ON » 24 Юли 2015, 23:03

Това със замртзената вода в бутилка вътре е идея, въпросът е да кажем при околна температура 23-25 гр. и мъст за ферментация около 25 литра, каква бутилка да се ползва, съответно на какво време да се сменя?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот martinmgm » 25 Юли 2015, 02:08

според мен 1.5л за 12ч ще е ОК. Трябва да се пробва и да се види. За съжаление другата седмица съм на морето и ще се вари след 10-то август. Тогава ще го мисля това със замразената бутилка.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот bojo » 25 Юли 2015, 07:19

При 22гр околна, с две смени на водата във "водната риза" :lol: за денонощие (от кладенец 14гр), водата в кофите не качи повече от 21гр.
Изображение016.jpg
Уредихме лятото

А имаше и по-добри времена.....
Изображение012.jpg
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Ферментация над 20 градуса

Мнениеот martinmgm » 26 Юли 2015, 22:48

Това наистина е най-лесното и евтино решение. Само изисква малко усилие да се подменя водата със студена периодично.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта