Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Юли 2015, 00:11

Ето и една от последните бройки от Амбъра, с бегъл опит за визуално оформление. Наздраве!
Прикачени файлове
FB_IMG_1437599277101.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот martinmgm » 23 Юли 2015, 10:15

Много добре изглежда.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Юли 2015, 10:40

Благодаря!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mirix » 23 Юли 2015, 19:07

Стерео отвсякъде :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Юли 2015, 19:48

Фотото не е мое дело, както и декора :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mirix » 23 Юли 2015, 21:24

Няма значение, когато бирата надделее, стереото не се чува. То идва на следващия ден в главата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Юли 2015, 21:55

Прав си. Наздраве!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 04 Окт 2015, 21:40

От доста време не се бях разписвал с варка, но ето дойде накрая и този момент :) Вдъхновен от вчерашната сбирка, подпомогнат с материали от Виктор и с акъл най-вече от Ицо (amebata), днес пристъпих към действие. Стил не съм гонил или мислил, ако можете отнесете Вие бирата към конкретен стил :)
Материали:
6 кг. Пейл Ейл Малц
0.6 кг. Мюних тип 1 Малц
0.12 кг. Карамюних тип 2 Малц (тук Ицо ще каже какъв е точно малца, но мисля, че такъв ми даде, за което искрено благодаря :) )
20 гр. Хмел Магнул 50 минути
25 гр. Хмел Цитра 10 минути
Дрожди Нотингам, добавени след нещо като мини стартер (бирена мъст след завирането + същото количество изворна вода)
Вода, чешмяна софийска :)
Еднотемпературно озахаряване с 20 литра вода, което беше замислено да е на 68 гр., но както обикновено отидохме над 70 :roll: След един час йодната проба излезе перфектна. Опитах се този път да се вложа повече в промиването и май и се получи по-добре. Резултат на това преди варенето събрах около 32 литра мъст на 13,5 - 14 Плато (1,056 SG). След като завря се уплаших, че няма да изври достатъчно (понеже ферментатора ми е 30 литра и повече от 27 гледам да не събирам) и оставих да поври мъстта преди да добавям хмела. Направих мини стартера на дрождите, като ги послях на около 18 -19 гр. температура на течността. Като повря около половин час без хмел добавих 20 гр. Магнум, 15 минути преди да свърши варенето една чаена лъжичка Ирландски мъх и 10 минути преди края 25 гр. Цитра. Охлаждането извърших както предните пъти с предварително замразени ПВЦ бутилки по 2 литра от бира. Свалих температурата до около 22-23 гр. за час до час и 20 минути. През това време дрождите вече даваха видими признаци на движение и искаха да излизат от буркана :lol: Прецедих финално през торбата от магазина, като събрах около 25-26 литра на 15-15,5 Плато (1.062 SG), заквасих ги с вече активните дрожди и преместих за ферментация в мазето на 19 градуса температура.
Ами до тук го докарах, като съм доволен от свършеното за днес. ИБУ-то го смятах 32-33 някъде, като горе долу това беше целта. Понеже по-голямата част от бирата (ако стане и всичко е наред) ще замине за сватбата на един приятел, не исках да я правя много горчива. Иначе се изкушавам да метна останалите ми 25 гр. Цитра за едно сухо охмеляване :D Дайте мнения според Вас близо ли съм до някакъв стил, освен това смятате ли, че би станала много горчива, ако и сложа Цитрата за сухо? Сетих се и друг въпрос да попитам: при екстракт от 15 Плато, колко да очаквам да свали Нотингама като краен екстракт (3-4 Плато или повече)? Лека вечер на всички!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот pepes75 » 05 Окт 2015, 08:16

Хмела на сухо охмеляване няма да даде никаква горчивина ,а само аромат. Ръгай смело във ферментора след 5-6 дена и го дръж вътре за поне още толкова ,че и повече.
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот mayosha » 05 Окт 2015, 08:54

Като стил си близо до IPA, само че хмела ми се вижда малко за 25-литрова варка. За сухото охмеляване, както Пепи (pepes75) е писал – ще добави само аромат, но изчакай да мине бурната ферментация, защото ако го добавиш по-рано (още докато бълбука водния клапан), аромата заминава с въглеродния диоксид.

По въпроса с дрождите – не съм ползвала нотингам, но свалянето на екстракта не зависи само от дрождите, а и от това колко ферментируема мъст си сготвил. При озахаряване на 68-70 ℃ би трябвало да има повече неферментируеми захари, и с този начален екстракт 15%, крайния едва ли ще е под 4%.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron