От доста време не се бях разписвал с варка, но ето дойде накрая и този момент
Вдъхновен от вчерашната сбирка, подпомогнат с материали от Виктор и с акъл най-вече от Ицо (amebata), днес пристъпих към действие. Стил не съм гонил или мислил, ако можете отнесете Вие бирата към конкретен стил
Материали:
6 кг. Пейл Ейл Малц
0.6 кг. Мюних тип 1 Малц
0.12 кг. Карамюних тип 2 Малц (тук Ицо ще каже какъв е точно малца, но мисля, че такъв ми даде, за което искрено благодаря
)
20 гр. Хмел Магнул 50 минути
25 гр. Хмел Цитра 10 минути
Дрожди Нотингам, добавени след нещо като мини стартер (бирена мъст след завирането + същото количество изворна вода)
Вода, чешмяна софийска
Еднотемпературно озахаряване с 20 литра вода, което беше замислено да е на 68 гр., но както обикновено отидохме над 70
След един час йодната проба излезе перфектна. Опитах се този път да се вложа повече в промиването и май и се получи по-добре. Резултат на това преди варенето събрах около 32 литра мъст на 13,5 - 14 Плато (1,056 SG). След като завря се уплаших, че няма да изври достатъчно (понеже ферментатора ми е 30 литра и повече от 27 гледам да не събирам) и оставих да поври мъстта преди да добавям хмела. Направих мини стартера на дрождите, като ги послях на около 18 -19 гр. температура на течността. Като повря около половин час без хмел добавих 20 гр. Магнум, 15 минути преди да свърши варенето една чаена лъжичка Ирландски мъх и 10 минути преди края 25 гр. Цитра. Охлаждането извърших както предните пъти с предварително замразени ПВЦ бутилки по 2 литра от бира. Свалих температурата до около 22-23 гр. за час до час и 20 минути. През това време дрождите вече даваха видими признаци на движение и искаха да излизат от буркана
Прецедих финално през торбата от магазина, като събрах около 25-26 литра на 15-15,5 Плато (1.062 SG), заквасих ги с вече активните дрожди и преместих за ферментация в мазето на 19 градуса температура.
Ами до тук го докарах, като съм доволен от свършеното за днес. ИБУ-то го смятах 32-33 някъде, като горе долу това беше целта. Понеже по-голямата част от бирата (ако стане и всичко е наред) ще замине за сватбата на един приятел, не исках да я правя много горчива. Иначе се изкушавам да метна останалите ми 25 гр. Цитра за едно сухо охмеляване
Дайте мнения според Вас близо ли съм до някакъв стил, освен това смятате ли, че би станала много горчива, ако и сложа Цитрата за сухо? Сетих се и друг въпрос да попитам: при екстракт от 15 Плато, колко да очаквам да свали Нотингама като краен екстракт (3-4 Плато или повече)? Лека вечер на всички!