Ето и моята тема :P

Модератор: Martin

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот 5th-hokage » 14 Юли 2015, 12:29

Висока е малко тази температура за Нотингама - имай в предвид че вътре във ферментатора е поне с 2-3 градуса повече и може да имаш неприятни аромати или вкусове.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот aleks68 » 14 Юли 2015, 13:55

Ами освен малко да охладя на водна баня? Иначе няма какво друго да направя. Кои дрожди работят на по-висока температура с горна ферментация?
aleks68
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 24 Юни 2015, 17:49
Местоположение: Кърджали

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот 5th-hokage » 14 Юли 2015, 14:43

Да не е лошо малко да поохладиш - мисля че Виктор беше описал един лесен начин за охлаждане като сложиш ферментатора в едно легенче с вода и го увиеш с мокър парцал и пуснеш един вентилатор да духа посоянно. Така парцала винаги е влажен защото е потопен в легена с вода и понеже го обдухваш температурата пада. Иначе за дрождите - в магазина са описани всички характеристики на съответните видове например Safale S-04 работят до 24 С а Mauri Brew ALE 514 дори до 30, но с уговорката че до 24-25 няма споменатите привкуси. Истината е че лятото е трудно (и за ферментацията е трудно и за газирането и за съхраняването на бутилките за отлежаване)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот st_jivko » 14 Юли 2015, 15:40

Жълтата торба за прицеждане от магазина и ирландски мъх в края на варенето
подобряват значително бистротата на пивната мъст.А и Нотингама добре
атюнеират след седмица след като бутилковата газировка е приключила,особено в хладилник.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот mirix » 14 Юли 2015, 22:56

Кратуне майка! Тези 20лв. за 20 мин... ние си ги знаем. имаш 0.5 м2 за отлежаване в мазата ми. Вари на воля и давай насам. Снимките са уникални, надявам се вкуса също :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот dandilov » 15 Юли 2015, 22:57

Не се притеснявай за цвета, след ферментацията ще е по-светла! Е, зависи и от количеството карамелен малц...
23 - 24 градуса околна температура е малко множко! Опитай се в следващите варки да ферментираш в някое хладно, но не "миризливо" мазе. ;)
Иначе всичко изгрежда О.К.!
Поздравелния и успех! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот aleks68 » 20 Юли 2015, 13:51

Здравейте.
Вчера пробвах бирата. Просто е върхът. Поне за мен де. Обаче я предложих на приятели и те се изкефиха максимално. Нормално газирана, с приятен карамелен аромат и хубав цвят. Достатъчно бистра, след като я прехвърлих първо в друг съд и след това я бутилирах. Днес поръчах материали за нова варка.
Благодаря Ви за консултациите и помощта и НАЗДРАВЕ!
Прикачени файлове
IMG_20150719_212146.jpg
IMG_20150719_220306.jpg
aleks68
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 24 Юни 2015, 17:49
Местоположение: Кърджали

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот 5th-hokage » 20 Юли 2015, 20:03

Наздраве и напред :) с мисъл за по-големи варки и за повече ъпгрейди :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот aleks68 » 19 Авг 2015, 10:54

Здравейте! Искам да попитам защо първоначално като сипя бирата в чашата е с плътна пяна, а в последствие без да отпивам от нея пяната се окрупнява и мехурчетата стават по-едри? Нещо да не бъркам при направата?
Прикачени файлове
IMG_20150818_194713.jpg
IMG_20150818_193346.jpg
IMG_20150818_193153.jpg
aleks68
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 24 Юни 2015, 17:49
Местоположение: Кърджали

Re: Ето и моята тема :P

Мнениеот victoryvt » 19 Авг 2015, 12:37

Кажи само коя снимка след коя е хронологично, че нещо не мога да схвана.
Иначе като я гледам тая пяна (предполагам че не си я наливал от високо) си мисля че ти е доста газировката, особено и ако е с по-плътно тяло (висока крайна плътност).
Може би и не е отлежала достатъчно, най-вече на студено в хладилник.
Разликата в балончетата на неотлежала и добре отлежала бира е в посока фина пяна (малки балончета) при отлежаването.
Независимо от стила (с малки изключения) - важен елемент за оценяване на една бира е не колко голяма е първоначално пяната, а дали се задържа достатъчно време на тънък или по-дебел слой. Дали оставя резки по стените след отпиване и т.н.
Всичко това не може да се постигне с бира на 2-3 седмици от варката. Същевременно и другата крайност - да я чакаме с месеци (за не много силни бири) не е добра.
Щото докато я дочакаме и тя взела че замирисала :)
Ако има човек условия да я държи при около 5 гр. някъде - може да се надява на подобрение след месец до два. За по-голям срок си струва само силна бира да се отлежава - с много алкохол и с голяма горчивина.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта

cron