Здравейте, т.к. варианта с кантата се отложи, до ремонта на кухнята( и съответно направата на кегератор ), а и имах късмета да закупя от една доста мила дама от София охладител за 5l. мини-кегове, реших да направя малко ревю на това какво представлява въпросния
BierMaxx 1. Произведено е в германия, а и си личи по зглобката и броя болтове, уплатнения, дебелина на пластмасата и т.н.
Охладителя закупих без следните части :
-
тръбичката която влиза в кега;
-
уплатненията които се явяват тип преходници, след като се премахне тапата на мини-кега-липса на ръкохватка за крана и тавичка.
След като взех уреда
, го разглобих основно, като почистих всички части в "тазанит" - препарат на киселинна основа ( май ). Разглобих охладитела и крана...
Охладителя е на базата на ТЕС(термо електичен елемент
12706 ). Премахнах старата термо паста, полирах контактните повърхности поставих нова паста и т.н...ТЕС се управлява от аналогов контролен модул с термистор, залепен на дъното на съда. Контролера е настроен фабрично да поддържа 3С на дъното, което е малко, но има възможност чрез поставянето на допълнителен потенциометър във веригата на термистора, въпросната температура да се повиши или донастрои. След достигането на темературата, светодиодната индикация на предния панел изгасва, намалят се оборотите на вентилатора(чрез PWM), но TEC продължава да е захранен с минимално напрежение, колкото да предотврати термалния преход при липса на захранване.(При активна рбота харчи ~70W, а когато е в пасивен режим 8W - измерих го
) това ми хареса в този уред, т.к. имам доста опит с термо-електичните елементи и това е един доста голям техен недостатък като им спреш тока
, но тук е отстранен.
Самия охладител ползва 16гр. СО2 патрони, като чрез врътката на лицевия панел се управлява редуцир ( вижда се на снимка 6) и налягането може да се променя 0 до 1,8 бара. Само не разбрах за какво служи въпросното нещо на снимка 6 - черното. Не е еднопосочен клапан. Клапана е в дръжката над кега, представлява една съчка с един О-пръстен, не върши почти никаква работа...Направих и една модификация, вижда се на снимка 5 - имам 2кг СО бутилка, скоро ще е закъча директно към охладителя
за да не се занимавам с патрончета, а и сам да си виждам какво налягане вкарвам
.
Т.к. комплекта не беше пълен, се наложи да пригаждам разни неща. Липсващата
част е замених с накрайник за спадкарски шприц, който закрепих със силикон към устройството на крана. Ползвам буренце на
Bitburger, което намерих в един магазин наоколо, а е и с гумена тапа, която след следващата варка, лесно ще влезе в употреба
.
Резбата на крана към бурето е 3/8
.
Следващата седмица ще пробвам да си поръчам въпросните части от германия ( както и тапи за буренца - гумени ), т.к. сега е ОК, но искам да си е както трябва...
ПС. Ако някой колега располага с подобен уред, ще съм много благодарен, ако ми изпрати точни размери на въпросния
черен мущук за да мога да си го направя на струг.