от aleks68 » 14 Юли 2015, 11:05
Здравейте. Направих и третата варка в събота.
2,3 Pilsner
0,4 Caraaroma
0,3 CaraPils
0,025-30 Norther Brewer
0,005-6 Notingam
9 л. вода първоначално
12 л. за промиване.
Смесване на 50 градуса и престой 20 минути. Вдигане до 65-67 и престой 30 минути. После на 70-72 още 20 минути. Йодна проба ОК. Аз малца го държа в тензух и го изстисквам накрая. Не съм мерил литрите, но на око около 18-19 л. със захарност 10%.
После изваряване за 1час и 15 минути ( не час и половина щото предните пъти ми остава на половина с висок % с тази 9 кв.пиростия - както и да я регулирам все силно ври, иначе ще загасне). Охмеляване на два пъти - в началото основното количество и накрая по-малко. Охлаждане на водна баня за 30 минути на приемлива температура 25-30 градуса. Захарност 13% и във ферментатора около 13-14 литра. Предварително активирах дрождите с хладка вода и малко захар. След 5-6 часа водния звънец не може да смогне - яко ври. Обаче стана доста тъмна. Исках я червена, но стана тъмна - иначе с приятен аромат - пробвах я преди ферментатора. Мисля, че ще стане добра. Сега майката му е чакането.
Моля, по-подготвените да кажат нещо да не бъркам по технологията, защото остава доста утайка, въпреки, че прецеждам след варене с четворен тензух и пак във ферментатора има бяла утайка, която се прехвърля после и в бутилките, ако ли да бутилирам с шлаух и шпилка, на която е закачен с три пръста по-високо от дъното?