Мътна бира

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Мътна бира

Мнениеот nickpagano » 25 Юни 2015, 18:18

Здравейте.
Сварих първата си бира и днес виждам че ферментацията е приключила.
Въпросът е че бирата е много мътна.Аз всъщност не разбрах дали ще се утаи във ферментора или след бутилирането.Но да кажа че всичките материали престояха 5 месеца на стайна температура.Иначе бирата има много добър вкус и май е доста силничка.Може ли да се е прецакал ирландския мъх.
nickpagano
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 19 Апр 2013, 13:08

Re: Мътна бира

Мнениеот daniel.trifonov » 26 Юни 2015, 15:53

Здравей колега и честита първа варка!
Първо дай малко параметри, пък после ще видим какво ще излезе:
- начална плътност (преди посяването на дрождите);
- крайна плътност, т.е. сега колко е;
- колко литра е пивната мъст;
- какви са дрождите и какво е количеството им;
- колко време продължи ферментацията;
- при каква температура, вътре в съда, премина ферментацията.

...и не се плаши от мътна бира! ;-)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Мътна бира

Мнениеот nickpagano » 27 Юни 2015, 21:58

Благодаря за съдействието.

-начална плътност 14%(мерено със захаромер)
-крайна около 2-3%(захаромера е смотан)
-мъст около 40(трябваше да е 50)
-дрожди Нотингам 33 гр.по рецепта, но след като ги вложих, след 20 часа ферментацията беше много слаба и сложих още 30 гр. Фермиол(също доста престоели) :D и малко мая.На другият ден ферментацията тръгна и приключи за 3 дни.
-температурата не съм мерил, бидонът е на терасата, значи между 15 и 30
Искам изрично да спомена че тази бира съм я отписал защото зарязах всичките продукти за 5 месеца (на стайна температура), но просто исках да пробвам.Учудващо озахаряването мина перфектно.Прецеждането (със Базука филтър) перфектно, като първите 5-6 литра мъстта беше мътна(обратно за прецеждане) а останалата съвсем бистра.Варенето както си е по рецепта.След това май опетлах конците.Понеже нямам охладител оставих да изстине през ноща.На другият ден местя в бидона, но докато прецеждах ми се изплъзна малко тензуха и влезе малко мътно.В крайна сметка в бидона има някакви големи бели парцали.
В крайна сметка аз ще продължа с експеримента и ще я бутилирам, но така и не разбрах бирата във ферментора ли се избистря, или след бутилиране.
nickpagano
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 19 Апр 2013, 13:08

Re: Мътна бира

Мнениеот victoryvt » 27 Юни 2015, 23:31

Големи бели парцали = заразяване.
Заразена бира = мътна бира.
Ако не ти е много кисела - пробвай да я пиеш с мисъл за белгийска.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мътна бира

Мнениеот daniel.trifonov » 29 Юни 2015, 10:34

Бирата се избистря във ферментатора, но ѝ трябва доста време и подходяща температура. Когато ферментацията приключи, дрождите се утаяват на дъното. Ако тогава съдът се охлади утаяването е по-добро, но все пак времето оказва влияние. Всичко е относително, но все пак около една седмица бурна ферментация. Като почне да затихва, може младата бира да се премести в друг съд.Там продължава тихата ферментация. Идеята е да се отдели дебелата утайка, в която често има пресечени белтъци от варкара и поизмрелите дрожди. Младата бира престоява в съда за тиха ферментация 2-3 седмици или в зависимост от стила. Ако може да се премести на хладно към края на периода, това подпомага избистрянето.
Има и специализирани добавки за избистряне на бирата - яйчен белтък, желатин, бентонит, Isinglass... Има технология, при която бирата се държи при -1°C и така падат още утайки. Има и филтри, но повечето от изброените неща се ползват в големите пивоварни.


Щом имаш бели парцали, с нещо се е заразила, както казва Виктор. Преди година, точно по това време имах подобна зараза, но при мен миришеше и на ацетон.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Мътна бира

Мнениеот nickpagano » 02 Юли 2015, 23:53

Много благодаря за съветите.
Колега Трифонов, точно това ме интересуваше.А колкото до белите парцали май малко ви подведох, защото са всъщност бели топчета.Това е същото което се утаява на дъното на бидона.Аз просто избързах защото си мислех че след като спре ферментацията няма да може да се газира бирата.В крайна сметка какво направих.Прецедих бирата и я преместих в друг бидон.Останаха 4 литра които напълних в две пвц бутилки и им сложих захар.След 2 дни бяха камък но на дъното много мътилка.В бидончето обаче взе да се избистря.Днес гребнах една чаша отгоре и що да видя, почти перфектно бистра.Започнах да бутилирам, но след 3-4 литър пак си беше мътничка, но я бутилирах всичката.
В същност не че чак толкова държа на бистротата, но просто не бях разбрал
че бирата може да престои по дълго време преди да се бутилира.
В крайна сметка, каквото и да стане, съм още по-навит и ще продължа защото вкусът на бирата много ми хареса а си представям какво ще стане ако спазвам всички правила.Даже бих помолил Виктор да ми даде една рецепта за 50 литра пушен ейл(прочетох че е фен на пушените бири) и да изпраща материалите.
nickpagano
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 19 Апр 2013, 13:08

Re: Мътна бира

Мнениеот mickey » 13 Окт 2015, 11:48

Един въпрос и от мен във връзка с тази тема. След бутилирането и при мен се появиха някакви бели неща(парцали, топчета), нещо такаво. Бирата също е малко мътна, но вкус е доста добра. Дали тези белите са от заразяване или?
mickey
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Авг 2015, 13:50

Re: Мътна бира

Мнениеот victoryvt » 13 Окт 2015, 13:58

Снимай, качи и ще видим.
Проблемът е ако са на повърхността на бирата в бутилката. Ако са долу ниско - то това са дрожди и хмелови частици и ще се утаят.
След време ще свикнеш да минимизираш утайката в бутилката.
Вече времето не е горещо и може да се приложи след седмица ферментация избистряне чрез студ - дали в някое мазе, дали в хладилник - според възможностите.
След още седмица на студено бирата във ферментатора ще се избистри приемливо и след бутилиране няма да има толкова тлъста утайка.
Прекаленото избистряне може после да влоши газировката заради прекалено малкото дрожди, та ако трябва може да се добавят и специални дрожди за газировка.
Самите специални дрожди за газировка (Маури Брю драут или Safbrew F-2 ) също могат да се ползват и за основна ферментация - аз имам вече 3 варки с тях и съм много доволен (Маури Брю Драут).
Дават почти лагерна бистрота, но трябва да се внимава с резки температурни колебания, защото много бързо флокулират и после рестарта на ферментацията е труден.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мътна бира

Мнениеот mickey » 16 Окт 2015, 15:19

3.jpg
3.jpg (71.42 KiB) Прегледано 22307 пъти
2.jpg
2.jpg (71.32 KiB) Прегледано 22307 пъти
1.png
1.png (16.51 KiB) Прегледано 22307 пъти
Това са снимки на резултата от първата ми варка. Бирата е доста добра на вкус, но не изглежда много добре. :) Може би се дължи на това, че като слагахме захарта за газировката бъркахме силно и след това не изчакахме да утаи. Все пак няма да хвърлиме. Правихме я по рецепта за British Plae Ale, но не мога да дам данни (както се изисква за форума), защото не премерихме захарността. Благодаря за бързия отговор и се надявам снимките да се виждат. Ако не ще направя нов опит да ги кача.
mickey
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Авг 2015, 13:50

Re: Мътна бира

Мнениеот victoryvt » 16 Окт 2015, 15:46

Прегазирана бира, прекалено много утайка в бутилките, ранно бутилиране ...
Нищо ненормално, просто трябва да си префиносаш процеса, за да няма толкова много утайка в бутилките - изчакай повечко време ферментацията, ако ферментатора ти се събира в някой хладилник - след като са минали няколко дена без видими признаци на ферментация го премести вътре в хладилника да се утаят дрождите и да се поизбистри бирата малко.
След няколко дена в хладилника - извади го и след като добие нормална стайна температура - бутилирай като внимаваш да не вдигаш много утайка от дъното на ферментатора.
Не слагай много захар в бутилките да не се прегазирва бирата.
След седмица газировка - мести бутилките в хладилник за отлежаване и внимавай да не ги друсаш много.
При наливане на бирата - след отваряне на капачката виж дали не тръгва да се вдига утайката на парцали (гашинг, прегазиране). Наливането да става леко и бавно с внимание към утайката. Не наливай всичко, а остави малко над утайката в бутилката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron