Сайдера от неуспешния опит си виси във ферментора и не ще да стане на оцет ... сложих му малко захар за проба (20-30г.) и след 3-4 дни взе да ферментира кротко нещо ама промяна във вкуса до сега няма никаква ... не ми пречи и ще си виси ...
Времето позахладня и реших да отворя сезона като употребя остатъците от смлян малц дето ги имах ...
Забърках следното:
- 150г. овесени ядки (накиснах ги на 50С и излезнах на пазар - да са висяли поне 2ч в съда)
- 750г. карамюних
- 850г. пейл малц
озахаряване:
- еднотемпературно около 80мин на 66'С с 4.5л (беше паднало на 64'С) промивах с 5.5л на 77-78'С
хмел:
- 15г. каскейд 60мин
- 5г каскейд + 10г голдинг на 10 мин
други:
- счуках една 'звездичка' звездовиден анасон и я сложих 5мин преди да сваля от котлона ... ей така за експеримент
докато прехвърлях във ферментора, мъстта си имаше характения анасонов аромат - ще видим к'во ще се получи
рехидратирах малко сухи дрожди S04 (3.5g) в мъст докато охлаждах - даже имаше някаква активност преди да посея на 25-26'С
влезнаха ~6.5л на 14''Bx
Забележки:
- неприлично слаба ефективност - обикновенно излизат с около 20% повече захари от подобно количество малц - явно смления малц доста 'изветрява' ... реших да напрявя нещо по въпроса и си поръчах през ибея валцова мелница - като пристигне ще видим ще как ще върви със свежо смян малц ...
за сега толкоз,
лек Ви ден и успешни варки