Снощи варих бира по рецепта за Амбър ейл, пък ще видим дали и какво ще излезе
Рецепта:
5 кг. Пейл Ейл Малц
0.300 кг. Карамюних
0.200 кг. Караарома
Озахаряването беше еднотемпературно (с 16 литра вода), но изтървах водата при подгряването и в резултат на това след смесването температурата беше малко над 70 гр. Все пак продължих и в крайна сметка след час йодната проба беше добра. Промиването беше по-добре от миналия път, но водата която бях приготвил не стигна и се наложи да преваря допълнително
Преди варенето в тенджерата се събра около 29-30 литра течност на 10 Плато (толкова горе долу беше и целта), вари се 1 час, като на 10-тата минута от завирането сложих 20 гр. Нъгет, на 45-тата минута чаена лъжичка ирлански мъх и на 50-тата минута 50 гр. Цитра. Охлаждането направих както предния път с предварително замразени бутилки по 2 литра ПВЦ от бира. Този път приготвих 8 броя (миналия път бяха 6). И ето тук стана гафа на вечерта - при слагането на първите 3 бутилки, едната се разцепи без да усетя и докато го направя и я извадя половината течност (вода) отиде в бирата
Нямаше какво да направя и продължих, за около час свалих температурата до 23-24 гр. Следваше финално прецеждане, което ми е най-гадно, защото торбата за гравитационно се задръства адски много и се налага да я чистя и мия няколко пъти докато прецедя. В крайна сметка след около 8 часа трудова дейност заквасих 25-26 литра мъст с дрожди Нотингам при плътност 11 Плато! Желаех по-плътно тяло, но няма как, не винаги се получава както сме го планирали
Ферментатора заточих в мазето на постоянна температура в последните дни около 20 гр. Надявам се да не е много висока тази температура и да протече една нормална фермантация. Живи и здрави ако всичко е наред до седмица ще докладвам резултата.