Опит Първи

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Опит Първи

Мнениеот martinmgm » 24 Май 2015, 01:57

Привет на всички в този толкова ценен форум!

Ден първи, лето господне 23 май 2015г.
След обстойно прочитане на всички теми в този форум, ровене из доста други форуми и правене на рецепти за малки домашни варки реших да стартирам със стандартната новобранска варка за pale ale.
Рецептата сътворена с помощта на виктор и beersmith:

1.5кг Pale ale malts
Хмел Northen brewer - 7г на 80мин (виктор каза 15гр, ама beersmith показа IBU 70 и аз се уплших, горчилка няма да пия!)
Хмел Hallertauer Mittelfrueh - 15г на15мин
Дрожди -Notingham
Цел 6-7л във ферментора

Оборудване:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152188975831255202?hl=en&pid=6152188975831255202&oid=115875551005904475602

Стартирах с 4л вода осмозна от кауфланд. Трябваше ми 11 литровата туба за ферментатор и съответно водата като осмозна отиде за озахаряването. Не съм търсил нещо по-специално с тази вода. До колкото знам чешмяната софийска вода е горе долу същата. Няма да се хвърля я! На етикета пише Ph 6.8-7.2 Бива!
Загрях тези 4л до 73гр и сложих малца. Останалата вода разпределих по други тенджери за промиването. Рабърквам хубаво, температурата падна до 68гр.Перфе! 1 час държах някак си температурата около 67-68-69гр. Разбъркваш и за тази малка варка термометъра показва разлики до 2-3-4 градуса в зависимост къде мериш. Но както и да е, няма драми. Отивам на 72гр и там няма драми. Термометъра е стабилен на едно място, но като разбърквам пак показва 1-2 градуса разлика. 20 мин на 72 гр и вдигам до 78гр. От там прецеждам в голяма тенджера с пластамсов гевгир и плстмасово сито от магазин за 1лев - обща стойност 3лв :D . Ситото побра ама точно 1.5кг малц.

https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189027282891202?hl=en&pid=6152189027282891202&oid=115875551005904475602
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189037631698194?hl=en&pid=6152189037631698194&oid=115875551005904475602

Това което прецедих в голямата тенджера от първия път го присипах в друг съд и след това веднага го полях върху леглото от малц в ситото. Така нареченият recirculation за избистряне на пиванта мъст. Общо минха 2.5л отново през малца. След това започна прецеждането с вода на 78гр. Не бързах и наливах по 0.5л на около 2-3 мин. Като наливах не течеше бързо, няка си еднородно ми изглеждаше. И повече да налея вода, пак се цедеше равномерно. За 20 мин 7.5л вода минаха през млца и в голямата тенджера се събра около 10л мъст. И сега, опаааааааа забравих йодната проба. Няма връщане назад, викам си сега ще видя какво е положението. Излиза и тя перфектна.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189086263957122?hl=en&pid=6152189086263957122&oid=115875551005904475602
До тук идеално! Взимам проба и ооооооооооо :shock: плато 3!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189060407606162?hl=en&pid=6152189060407606162&oid=115875551005904475602
ЕЕЕЙ направих първата си БОЗА! Тази варка я отписвам! За закуска поне бозата съм я осигурил за няколко дена.
Както и да е, викам си ще стане около 5-6 плато след варенето и ще имам една мнооого ниско алкохолана бира. Продъжаваме напред! ;)
Завира си бурно, отпенва се, аз си продължавам по плана със хмела. Оставам да ври около час и 40 мин, да поизври малко водата и да останат повече захари ;) . Нали начално плато 3, по-добре малко бира ама добра - целя някъде около 7 плато във ферменатора. По преценка остава около 6л, които слагам да се охлаждат в мивката с бутилките замразена вода.
Пей сърце - жената до мен сумти че съм заел мивката и не може да измие салатата. За капак и децата ми подляха вода - крещят-глааадни сме! Жената само и това чака. Получавам няколко многозначителни погледа в стил Зевс и няколко потропвания с крак в стил ирландска танцьорка, ама мен не може да ме притесни - трябва бързо да се охлажда. Сипвам си някаква гадна бира за успокоение. И без това нещата отиват на зле.
Изстудяването на 6л не е кой знае каква голяма философия и за около 20тина мин достигам до заветните 21гр( много вазжно - измерени след разбъркване). Вадя проба преди да сложа във ферметатора и ООООО :o :shock: пак изненада - Плато 16!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189116272561058?hl=en&pid=6152189116272561058&oid=115875551005904475602

Прецедих във ферментатора. Лесно мина всичко, само последните около 500грама се цедяха бавано, но очаквано. Все пак цедката преди фунията вече започна да се задръства. Посях дрождите (5-6гр) директно във ферментатора. Преди и след посяването друсах за аериране.

Какво ще стане аз не знам, но вие можете да ми подскажете какво да очаквам от тази варка.

Следва - чакането!

Всички снимки:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305?hl=en

П.П
След анализ разбрах може би къде ми е грешката със първото замерване на OG. Като взимх пробата загребах от най-горния слой в тенджерата без да съм разбърквал. А там стой последната промита вода, която е с по-малко плато - 3. Напълно нормално е накрая да излиза толкова. По-захарната част е стояла на дъното, като по-тежка и аз не съм измерил реално. Следващият път бъркам и тогава взимам проба! Затова и след охлаждането пробата беше "ОК". Явно такава е трябвала да бъде, ако знаех началната плътност. Както и да е, първи път е. Можех да добавя малко преврена вода, но нямаше време. Милият Зевс до мен вече беше прибелил очните ябълки.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Опит Първи

Мнениеот 5th-hokage » 24 Май 2015, 09:56

Като за първа варка си се справил добре - лошото е че ако ти хареса ще почнеш да се замисляш за по-големи съдове (20-30 литрови тенджери), които Зевс ги понася (все пак и тя може да ги използва понякога) а проблемите идват когато почнеш да мислиш мащабно :) аз вече къпух 100 литровия казан и казовото котлонче (9kw Колос) и по малко събирам оборудването за нормални варки - успех за напред и да споделиш какъв е резултата.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Опит Първи

Мнениеот cervesa » 24 Май 2015, 10:10

@martinmgm-Технически грешки,при първа варка са напълно в реда на нещата.По-важното е ,че си постъпил по нормалния логически път :първо теория,после оборудване и първа варка с обикновен пейл ейл.Дори си с една стъпка напред-мултистеп инфузионно озахаряване :D .За първа варка обикновено препоръчвам едностепенно-озахаряваш на 65/68*С и плакнеш с 80* вода.При съвременните модифицирани малцове,това не е проблем.
Само с тая осмозна вода си се престарал-в нея няма НИЩО,обикновено трябва да се добавят разни соли ,когато се търси определен профил на водата,но ако целта е бидона-оправдано :D
Успех в бъдещите варки! Очакваме те на следващи среши с готова бира:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Опит Първи

Мнениеот martinmgm » 24 Май 2015, 10:38

Като чета стиловете, това отива повече на Maibock, само че с ейл дрожди :).
Ще видим нотингама какво ще направи. Може и да го докара на бистрота. Оставил съм ги на 14градуса.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Опит Първи

Мнениеот 5th-hokage » 24 Май 2015, 11:09

По-добре за Нотингама е на 18 C - бирата става по вкусна и тогава са в оптимален режим на действие - по-бързо ще изверментират и с по добро качество
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Опит Първи

Мнениеот martinmgm » 25 Май 2015, 00:04

Ням как да вдигна температурата в помещението, а да завивам ферменатора в одеало и т.н. нещо не ме влече. Ще оствя да видя какво ще се получи. Има тема за нотингам при ниски температури и от там излгежда, че нямат проблем. Е да, може малко по дълго да ферменира, но това не е проблем.
24 часа след посяването клапана бълбулка идеално. Има и 1см пяна.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Опит Първи

Мнениеот victoryvt » 25 Май 2015, 08:49

Къде ги намирате тия 14 гр. по това време на годината ?
Освен това - на 14гр. околна температура вътре във ферментатора тя ще е поне 18, което е добре.
В моя подземен гараж в момента е 19гр. даже клони към 20.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Опит Първи

Мнениеот martinmgm » 25 Май 2015, 12:13

Е ми в моят гараж си стоят 14гр и това е. Сградата е чисто нова и няма движение на коли в паркинга. Предполагам за това температурата стои такава. Което е добре - ще може да се вари и в по-топло време.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Опит Първи

Мнениеот martinmgm » 30 Май 2015, 00:30

Днес реших да проверя как върят нещата.
6 дена след посяването на дрождите, все още клапана бълбука, но на 2-3 мин. Реших да взема проба да видя до къде съм го докарал.
Зпочнах на 16 плато, днес отчетох 5. Бирата отива към кик (6% алкохол). На цвят и миризма - перфектна. Реших да опитам една глътка - е ми много добре пич! Много плътна и за момента се усеща доста хмел. Плнирам да я бутилирам в неделя.
Въпросът ми е при около 4-5% остатъчна захарност как да процедирам с допълнителната захар за газировка? Пак ли по 6-7гр на литър или по-малко?
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Опит Първи

Мнениеот 5th-hokage » 30 Май 2015, 08:20

6-7 грама е добре - недей да намаляваш количеството, разбира се зависи колко газирана я обичаш. И без да слагаш захар пак ще се газира, но много по-бавно и трябва да я държиш на стайна температура по дълго време.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron