първи опит/количество/захарност

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

първи опит/количество/захарност

Мнениеот busy2 » 18 Май 2015, 12:26

Здравейте,

първо да благодаря на Виктор за изчерпателните напътствия преди първата варка.
Изпробвах опростена рецепта за 15 литра с 3 кг. БГ малц, вода 1:3:4, озахаряване първоначално при 72 С температура на водата, хмел N.Brewer - в началото 23 г., след това още 10 г. в края на варенето. Дрожди Нотингам.

Две неща, които не се получиха точно по план:
1. При добавянето на малца, температурата не спадна на 64-5, а остана 72-3, чак след 5-6 минути интензижно бъркане и отнемане на огъня спадна до 65, за да продължи така около 45 мин. След това нормално увеличаване на два пъти преди прецеждането. Самото прецеждане премина нормално.
Въпрос: смятате ли, че "изтърването" на температурата в началото на озахаряването може да има някакво негативно влияние?
2. Общо варих 100 минути, и в малко по-широк съд (изглежда не съм разбрал добре за времето и съм добавил едни 10 мин. от мен). Като резултат се получи по-голямо изпаряване от заплануваното - вместо 15 литра, останаха 10,5 л. с плътност след охлаждането 15% и доста горчив вкус. Съответно за 10,5 л. добавих 6 гр. дрожди? Ферментацията в момента протича нормално. От форума разбрах, че високите 15 % няма да са фатални за дрождите.
Въпрос: След като установих захарност 15% трябваше ли да долея преварена вода, за да "гоня" 12-13%? Ако да, вече късно ли е? (в момента сме 36 часа след посяването)
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот victoryvt » 18 Май 2015, 16:41

Няма как температурата да падне за минути - все пак се иска време за топлообмена между зърното и водата. Според мен всичко си е наред. А без бъркане не бива , защото ще останат бучки и после няма да "пусне" колкото трябва.
Няма нужда да доливаш вода. 15% са добре - тъкмо ще се впечатлиш повече от собствената си бира.
А за горчивината не се безпокой сега, тя после и без това спада.
Ако тенджерата ти изпарява повече - промивай с повече вода и ще покриеш разликите.
Всеки сам трябва да си тунингова собствените съдове и котлони - един изпарява повече, друг - помалко.
Можеш и да намалиш времето на варката щом имаш силно изпарение. Но да не е под 1 час.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот busy2 » 18 Май 2015, 17:40

Благодаря за отговора.
Имам още една питанка: за останалия хмел разбрах, че трябва да се съхранява добре опакован и в хладилник, за да не се окисли.
А как да съхраня останалите дрожди? Стайна температура или на студено?
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот bojo » 18 Май 2015, 18:41

При хмела.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот daniel.trifonov » 19 Май 2015, 10:46

Дрождите най-добре да са в хладилника, а хмела - в камерата (фризера).
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот busy2 » 22 Май 2015, 18:54

Благодаря за инфото.
Днес замервам 4,5% захарност при 15% първоначална, 6 дни от посявката, ферментира на 21 С стайна температура. Горчивият вкус е силно намалял, чудя се усещам ли кисела нотка или така ми се струва :)
Утре по план мисля да бутилирам, но чета че трябва да падне до 3%.
Да изчакам ли още, да добавя ли дрожди във ферментатора, или в бутилките заедно със захарта, или направо да действам?
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот bojo » 22 Май 2015, 19:33

От 15 до 3 най-вероятно няма да падне, така че започвай да миеш шишетата.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот busy2 » 22 Май 2015, 20:39

Ясно. Започнах. Във фурната на 130. Само не е ясно колко време. На соц загорката етикетчето пада лесно като едно време през соца, на Гларус етикетите освен че скъпи са като лепени с каноконлит :) , Бернард се изхитрили да си залепят гумичките на капачките. .. яко изненади. Но утре ще се бутилира и напред към втора варка.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот 5th-hokage » 22 Май 2015, 21:01

По лесно е да ги понакиснеш в 1-3% разтвор на натриева основа - за час два падат сами - даже и станьолчетата. После дезинфекцираш с пре оцетна кисилина и всичко е ОК. Хигиената е най-важна особенно сега лятото :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: първи опит/количество/захарност

Мнениеот busy2 » 23 Май 2015, 21:26

Втората варка е факт. Пак 3 кг. малц, 9 л. вода за озахаряване, но за промиването добавих 4 л в повече понеже първия път извря много. Този път обаче не извря много и в крайна сметка 17 литра със захарност 10%.
Та за това 10 ми е въпроса - фатално малко ли е? Нещо може ли да се предприеме за достигане на 12%? Дрождите са посяти преди два часа.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron