Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот rajev » 20 Май 2015, 17:47

В Пловдив комплекта на щуцерите е 24 лева ,а не бройката.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот stani » 21 Май 2015, 11:26

nnakov написа:това ли търсиш?
http://olx.bg/ad/schutser-nakraynik-bar ... 6db80bb4c5

Трябва ми тип ball lock, а тези са pin lock тип. Писах е-mail на Пловдивчани, за да видя дали ще могат да ми помогнат :).

Отделно след проба с компресора се видя, че ми трябва и правилния о-ринг който стои над пружинката, тези стандартните не вършат работа, трябва някакъв по-плосък.
stani
Колкото вари, толкова и споделя

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Май 2015, 15:19

Аз си бях купил тези: Ball lock DISCONNECTS Gas + Liquid
Ама от там чакаш 20-30 дни и с курса на долара, цената им вече е като в БГ.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov

Мнениеот stani » 27 Юни 2015, 21:53

Здравейте, т.к. варианта с кантата се отложи, до ремонта на кухнята( и съответно направата на кегератор ), а и имах късмета да закупя от една доста мила дама от София охладител за 5l. мини-кегове, реших да направя малко ревю на това какво представлява въпросния BierMaxx 1.

Произведено е в германия, а и си личи по зглобката и броя болтове, уплатнения, дебелина на пластмасата и т.н.

Охладителя закупих без следните части :
-тръбичката която влиза в кега;
-уплатненията които се явяват тип преходници, след като се премахне тапата на мини-кега
-липса на ръкохватка за крана и тавичка.

След като взех уреда :), го разглобих основно, като почистих всички части в "тазанит" - препарат на киселинна основа ( май ). Разглобих охладитела и крана...
Охладителя е на базата на ТЕС(термо електичен елемент 12706 ). Премахнах старата термо паста, полирах контактните повърхности поставих нова паста и т.н...ТЕС се управлява от аналогов контролен модул с термистор, залепен на дъното на съда. Контролера е настроен фабрично да поддържа 3С на дъното, което е малко, но има възможност чрез поставянето на допълнителен потенциометър във веригата на термистора, въпросната температура да се повиши или донастрои. След достигането на темературата, светодиодната индикация на предния панел изгасва, намалят се оборотите на вентилатора(чрез PWM), но TEC продължава да е захранен с минимално напрежение, колкото да предотврати термалния преход при липса на захранване.(При активна рбота харчи ~70W, а когато е в пасивен режим 8W - измерих го :) ) това ми хареса в този уред, т.к. имам доста опит с термо-електичните елементи и това е един доста голям техен недостатък като им спреш тока :), но тук е отстранен.
Самия охладител ползва 16гр. СО2 патрони, като чрез врътката на лицевия панел се управлява редуцир ( вижда се на снимка 6) и налягането може да се променя 0 до 1,8 бара. Само не разбрах за какво служи въпросното нещо на снимка 6 - черното. Не е еднопосочен клапан. Клапана е в дръжката над кега, представлява една съчка с един О-пръстен, не върши почти никаква работа...Направих и една модификация, вижда се на снимка 5 - имам 2кг СО бутилка, скоро ще е закъча директно към охладителя :) за да не се занимавам с патрончета, а и сам да си виждам какво налягане вкарвам :).
Т.к. комплекта не беше пълен, се наложи да пригаждам разни неща. Липсващата част е замених с накрайник за спадкарски шприц, който закрепих със силикон към устройството на крана. Ползвам буренце на Bitburger, което намерих в един магазин наоколо, а е и с гумена тапа, която след следващата варка, лесно ще влезе в употреба :).

Резбата на крана към бурето е 3/8 :).

Следващата седмица ще пробвам да си поръчам въпросните части от германия ( както и тапи за буренца - гумени ), т.к. сега е ОК, но искам да си е както трябва...

ПС. Ако някой колега располага с подобен уред, ще съм много благодарен, ако ми изпрати точни размери на въпросния черен мущук за да мога да си го направя на струг.
Прикачени файлове
9.jpg
Кран
6.jpg
Редуцир и нещо...
5.jpg
Сглобен и работещ
4.JPG
Контролен модул температура
2.JPG
Сглобен и полиран...
1.JPG
Външен радиатор и блок...
stani

Мнениеот Foreigner » 28 Юни 2015, 10:53

Сега измерих тръбичката, която ти трябва - дълга е 23,5 см, а диаметърът е 1 см. На 2 сантиметра преди горния край има 2 дупчици с диаметър около 2 мм, разположени симетрично - не знам за какво служат. В долния край има едва забележимо скосяване накрая, за да влиза по-лесно в кега. Най-отдолу пък има две симетрични прорезчета с форма на полукръг (по 2-3 мм), което ме навява на мисълта, че при мене може и да липсва нещо, но не е сигурно.

Моя уред го взех от продавалника, но при първия тест с купешка бира някой от приятелите ми не си беше преценил силите и беше отчупил една пластмаса под крана. Сега е поправена и съм напълнил едно кегче с белгийски ейл с подправки, който отлежава. След 15-ина дни ще направя тест за първи път с домашна бира и ще напиша впечатления във форума.

В brouwland.com съветват при кегирането с такава система да се добавя наполовина захар за газировка - около 3 грама на литър, или 15 грама за 5-литрово кегче, както и направих.

Когато закачиш бутилката с co2, пусни снимки и инструкции като за човек, който винаги леко се стресира, когато минава покрай Техническия университет :o

Ако някой знае къде в София пълнят патрончета с co2, моля за координати.

Поздрави
Аватар
Foreigner

Мнениеот stani » 28 Юни 2015, 20:36

Днес му добавих и потенциометър(22kOhm) във веригата на термистора, че беше натрупал лед след цяла нощ работа...явно сензора ми се беше отлепил от дъното...Та сега си поддържа 8С(на бирата в чашата :) ) и 20W консумация на южна затворена тераса :)...

Относно СО2 -то, няма нищо сложно, просто тръбичката която е на бързата връзка за газа ( за да се стигне до нея, трябва да се махне задния пане, вентилатора, радиатора, и след това втората черна пластмаса, която се вижда на снимката "Сглобен и работещ" а ако ще бараш там си смени и пастата на термо елемента продава се в магазините за ЕЛ.Части или идва като подарък към процесорите за РС), ... правиш си една дупка където ти е удобно по пластмасариите, и си вкарваш тръбата след редуцира на СО2 бутилката към бързата връзка...Аз взех шлаух с 4мм вътрешен диаметър, но се оказа голям, според мен 3мм ще е по-добре...и след това си регулираш налягането от бутилката, а на предния панел където е врътката може да сложиш потенциометър за регулиране на температурата(там трябва да махнеш цялата "кофа" и след като е сложиш ти трябва силикон към пластмасите)...Препоръчвам ти ако правиш това, да свалиш клапана за СО2 и да го разглобиш и почистиш...разглобява се с шестограм 5мм и 2 болта. Ще кача още снимки, когато направя и това...за сега трябва да си намеря редуцир...така, че ако някой колега има излишен от Варна, приемам оферти :).
Наздраве от мен, че трябва да освобождавам кег за следващата варка :).
stani

Мнениеот nikolay.illov » 19 Юли 2015, 16:37

Да се похваля и аз с моя кегоратор :D
DSC_0034.jpg

Колоната сам си я правих ( с малко помощ от един дърводелец)
DSC_0033.jpg

Бирата е ESB - много подходяща в жегата
DSC_0035.jpg

Оборудване и цени:
Хладилник втора употреба от търговец на бяла техника - 150лв
Канти от кока кола - 2 броя от OLX - 48 лв
Кран за бира - втора употреба с компенсатор, също от OLX - 55 лв
Маркучи, щуцери, накрайници - от магазина зад шел (подуене) София - общо 48 лв
Бутилка за CO2 - действително голяма сага. В крайна сметка чисто нова с кран 5кг - 115 лв
Пълнене на бутилката на сточна гара София - 12 лв
Редуцир - 45 лв (OLX)
Общо - 473лв
Удоволствието е неописуемо :D
Първият кег го изпихме с компания за една вечер, сега съм заредил втория и всичко върви по вода - благодарение на цялата информация от темата.

Наздраве!
Последна промяна nikolay.illov на 04 Ное 2015, 14:27, променена общо 1 път
Аватар
nikolay.illov

Мнениеот 5th-hokage » 19 Юли 2015, 17:35

Ники - страхотно изпълнение - аз догодина съм планирал точно такова изпълнение и понеже не съм много в час с кранове, глави, щуцери и т.н. смятам да те тормозя за съвети и помощ по събирането точно на такава апаратура :)

П.С. знам те къде работиш и ще ти досаждам :)
Аватар
5th-hokage

Мнениеот pooo » 18 Авг 2015, 17:44

rajev написа:В Пловдив комплекта на щуцерите е 24 лева ,а не бройката.

Здравейте - някой може ли да даде координати на тия хора в Пловдив дето продават накрайници за кег?
pooo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие

Мнениеот d.gorev » 18 Авг 2015, 20:36

Вамер ООД
бул.Христо Ботев 71, Пловдив
тел. +35932624146
факс +35932631399
info@vamer.bg
d.gorev

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)