Писал съм и по други теми относно хмел в торбички при варката.
Аз лично не съм си и помислял да го правя, но който го прави да има пред вид и това че после при прецеждането на белтъците става по-трудно ако ги няма хмелните частици.
Моят личен опит показва че най-лесно прецеждам накрая най-охмелените бири - просто многото хмелни частички правят пореста утайката и тя пуска по-голям дебит.
Разбира се, ако няма да прецеждаш утайката това не е от значение.
Аз обаче съм стипца и гледам да не хвърлям нищо ценно.
Има и още един дребен момент. При прецеждането на утайката с хмелни частици се "изцежда" и още аромат от ароматичната порция хмел. Правил съм си експеримент - поради недостиг на време изтеглям само бистрото и го заквасвам, а мътилката оставям за другия ден да я цедя. От нея си правя в отделен малък съд ферментация и после сравнявам двете бири - ха сега познайте коя ми харесваше повече