Питай в аптеката какъв сорт е хмела и евентуално може да ровнеш в нета да разбереш за този сорт какви са типичните стойности на алфа горчивините.
От там насетне като ги знаеш (и предположиш че хмелът не е окислен
- щото в аптеката едва ли са го държали вакуумиран и в хладилник) можеш да си сметнеш грамовете на литър чрез някой IBU калкулатор (brewersfriend.com) така че да ти пасне на стила, който се опитваш да направиш.
Ако хмелът ти е с алфа киселини 10% и не си фен на много горчивите бири - сложи 1-2 гр. на литър пивна мъст. Ако искаш по-горчива - 3 гр. / литър.
Ако е с алфа 5% - удвои дозата.
Ако е с алфа под 3% - учетвори и т.н.
Аз съм много скептичен за хмел от аптека в бира.
А за буретата... дълга и широка. Ако не си правил досега бира, по-добре недей се мъчи с бурета.
По-скоро си я бутилирай в обикновени бутилки и я газирай с по 7гр./литър захар.
И не е тук мястото на поста.
Тук трябва да е само за проблеми, които вече са се случили.