Добре де, какво ви пречи да си надуете кега (без захар) и да си точите по една малка докато ви хареса газировката, след което намаляваш налягането или даже го спираш ако кега е на студено (кегератор) ?
Пак ще кажа - няма универсално правило - толкоз часа по толкоз бара на едикаква си темп. Просто защото кеговете са различни по обем и форма, а бързината на разтваряне на ЦО2 зависи от три неща - налягане, темп. и контактна площ !
Как точно да ги вържем и трите за всеки конкретен случай - един газира 20 литров ПЕтейнър, друг - 30 литров стоманен кег нисък, трети 19л. Корнелиус от Кока кола и т.н.
Ми надуй го , раздрусай малко, раздрусай още веднъж дваж и до няколко часа (ако е на около 10 гр. и надолу) ще има приемлива газировка при точене.
Започни пиенето при малко по-слаба газировка , за да има мегдан да се газира при консумацията и да не се прегазира докато го изпиеш.
Ако не можеш да изпиеш един кег за по-малко от седмица - хич не се занимавай с кегове, карай си на бутилкова газировка. След една седмица тоя кег или ще е прегазиран ако е в кегератор или ще киселее ако е с проточен охладител.
Особено пък за малка консумация проточния охладител не е добро решение, защото лятото на жегите кегът и бирата са топли и бактериите само това чакат.
Ако имаш хладилник за кегератор, особено ако има място за два кега - това е решението !
Единият кег се пие, а другият стои газиран но с една идея по-слабо. В момента е който първият свърши - местиш главата на втория и почваш него, а след това вкарваш нов топъл да се охлажда за резерва.
Или просто чакаш новият да се охлади ако няма място за два вътре.
Добре е да имаш и две глави вътре - една за точене и една за газиране на резервния кег. След като се газира - само откопчаваш ръкохватката на главата и тя спира достъпа на газ до кега.
И трета глава за миене и пълнене на кеговете
Ако ще се газират със захар или екстракт - нека се намали грамажа на захарите, така че да не се прегазира кега. Ако ви харесва газировка в бутилка с 7гр. на литър - за кега сложете 5 (примерно)
И вместо да се задават въпроси тук за универсална рецепта - нека всеки си сподели опита, за да е полезен на другите.
Аз лично съм газирал със захар само първите си три кега. Дозата беше точно такава - 5-7 гр. на литър. Бирата тръгна добре и след два дена се прегазира. Но сам се сетих да си изпусна налягането ...
При прегазиран кег - освен изпускане на налягане трябва и чакане - особено ако кегът е на студено. Няма как да очакваш че ако си го прегазирал за 3 дена - ще го оправиш за 5 мин. - ми пак поне ден му трябва.
Кое прави пяната ?
Разтвореният ЦО2 в бирата !
Щом ти е прекалена пяната , значи имаш много разтворен ЦО2. Как ще го намалим ? Като го накараме да мине от разтворен в газообразен.
Как става това ? - Като се намали налягането на газообразния ЦО2 в кега и се освободи място за този, който е разтворен.
Това за секунди ли става ? - Не , изисква време и формулата пак е сложна - зависи от темп., от площта, от празния обем в кега и т.н.