Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот victoryvt » 21 Апр 2015, 09:25

Добре де, какво ви пречи да си надуете кега (без захар) и да си точите по една малка докато ви хареса газировката, след което намаляваш налягането или даже го спираш ако кега е на студено (кегератор) ?
Пак ще кажа - няма универсално правило - толкоз часа по толкоз бара на едикаква си темп. Просто защото кеговете са различни по обем и форма, а бързината на разтваряне на ЦО2 зависи от три неща - налягане, темп. и контактна площ !
Как точно да ги вържем и трите за всеки конкретен случай - един газира 20 литров ПЕтейнър, друг - 30 литров стоманен кег нисък, трети 19л. Корнелиус от Кока кола и т.н.
Ми надуй го , раздрусай малко, раздрусай още веднъж дваж и до няколко часа (ако е на около 10 гр. и надолу) ще има приемлива газировка при точене.
Започни пиенето при малко по-слаба газировка , за да има мегдан да се газира при консумацията и да не се прегазира докато го изпиеш.
Ако не можеш да изпиеш един кег за по-малко от седмица - хич не се занимавай с кегове, карай си на бутилкова газировка. След една седмица тоя кег или ще е прегазиран ако е в кегератор или ще киселее ако е с проточен охладител.
Особено пък за малка консумация проточния охладител не е добро решение, защото лятото на жегите кегът и бирата са топли и бактериите само това чакат.
Ако имаш хладилник за кегератор, особено ако има място за два кега - това е решението !
Единият кег се пие, а другият стои газиран но с една идея по-слабо. В момента е който първият свърши - местиш главата на втория и почваш него, а след това вкарваш нов топъл да се охлажда за резерва.
Или просто чакаш новият да се охлади ако няма място за два вътре.
Добре е да имаш и две глави вътре - една за точене и една за газиране на резервния кег. След като се газира - само откопчаваш ръкохватката на главата и тя спира достъпа на газ до кега.
И трета глава за миене и пълнене на кеговете :)

Ако ще се газират със захар или екстракт - нека се намали грамажа на захарите, така че да не се прегазира кега. Ако ви харесва газировка в бутилка с 7гр. на литър - за кега сложете 5 (примерно)
И вместо да се задават въпроси тук за универсална рецепта - нека всеки си сподели опита, за да е полезен на другите.
Аз лично съм газирал със захар само първите си три кега. Дозата беше точно такава - 5-7 гр. на литър. Бирата тръгна добре и след два дена се прегазира. Но сам се сетих да си изпусна налягането ...
При прегазиран кег - освен изпускане на налягане трябва и чакане - особено ако кегът е на студено. Няма как да очакваш че ако си го прегазирал за 3 дена - ще го оправиш за 5 мин. - ми пак поне ден му трябва.

Кое прави пяната ?
Разтвореният ЦО2 в бирата !
Щом ти е прекалена пяната , значи имаш много разтворен ЦО2. Как ще го намалим ? Като го накараме да мине от разтворен в газообразен.
Как става това ? - Като се намали налягането на газообразния ЦО2 в кега и се освободи място за този, който е разтворен.
Това за секунди ли става ? - Не , изисква време и формулата пак е сложна - зависи от темп., от площта, от празния обем в кега и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот rajev » 21 Апр 2015, 16:48

Немога да намеря в коя тема с Бай Темелко говорихме точно за кегераторите .Там той обяснява как най-добрия вариант при по- малка консумация на бира е точно кегератора ,кадето бирата си се газира и до последната бира точиш без да има проблем с прегазиране.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Boarhunter » 23 Апр 2015, 09:37

Има и нещо друго. За да не се пени наливната бира трябва да се осигури някакво противоналягане, което до някаква степен може да стане с дължината на шлауха. 2м между кега и канелката ще свършат работа.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Foreigner » 03 Май 2015, 13:18

Колеги привет,
Изпадна ми възможност да взема изгодно такава машина:
https://www.saveur-biere.com/fr/tireuse ... rgent.html

Работи с патрончета co2 и по описание е съвместима с обикновени кегове 5 литра и с такива под налягане 5 литра. Въпросът ми е дали тези кегове са подходящи за домашна бира и дали някой е работил с такива:
https://www.brouwland.com/en/our-produc ... UX2eJNxDIU

Патрончета за co2 има тук:
http://vrita.net/content/isi-patroni-za-bira
но мисля, че в оръжейните магазини могат да се намерят и по-евтини.

Ако мислите, че системата става, ще я купя, защото пасва на варките, които правя - 18-20 литра, а също така е компактна и преносима. Чудя се също дали кеговете, които пускат от време на време на промоция в LIDL са съвместими с машината - би трябвало да няма проблем?

Поздрави и хубав ден!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот cervesa » 03 Май 2015, 15:46

Може и да става,но няма споделен опит!:(.
Не ти я препоръчвам.
За варки като твоите ,най-подходящи са канти от кока или пепси кола.
И кегератор!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот vsd » 04 Май 2015, 16:38

Гледам че за кегераторите и газирането има доста мнения и проблеми, та затова искам да споделя и моя опит след десетина кега с кегератора.

1. Моето мнение е че при кегераторите не може да има прегазиране. Твърдя го от опит и от четене. Когато бутилирате бирата в кега и подадете някакво нлягане, въглеродния двуокис започва да се разтваря в бирата и съответно да я газира. Колко CO2 ще се разтвори в бирата зависи от налягането и температурата. Когато се разтвори някакво количество CO2, настъпва баланс и повече газ не постъпва в бирата, съответно не можете да я прегазирате. Това разбирасе е вярно ако не променяте налягането или температурата, което би трябвало да важи за кегератора. Ако намалите температурата например, в бирата ще се разтвори още газ и ще стане по-газирана. Държал съм във фризера кег за повече от два месеца и твърдя не се беше прегазирал.
Ако ви интересува колко бара при каква температура трябва да държите, можете да видите от тази таблица (само че е във F):
http://www.kegerators.com/carbonation-table.php

2. Като цяло има 2-3 начина да си газирате бирата (насилствено)
а. Определяте си налягането спрямо вашата температура на бирата, задавте го, слагате главата на кега и не пипате нищо повече. След десетина дни трябва да е газирана бирата (ако е студена), а пълната газировка ще я видите между втората и третата седмица. Лошото на метода е че е бавен, но не можете да прегазирате нищо.

б. Задавате 2 бара, слагате главата и почвате да тръскате кега. Ефекта е по-голям ако бирата е вече студена. След 10-15-20 минути тръскане, бирата ще е газирана че да може да се пие. Лично аз пробвам по малко за да видя как е и ако не ми хареса, тръскам още докато стигне ниво да се пие но да е малко по-малко от колкото трябва. После оставям кега на 0,9-1,1 бара и след няколко дни си е точно газиран. Лошто на този метод е че ако тръскате много, можете да прегазирате бирата и после трябва няколко пъти да изпускате налягането (при мен никога не се е случвало).

3. Това, че бирата се пени много като се сипва, НЕ означава че е прегазирана. Прегазирането ще го усетите на вкус. За да е нормална пяната, трябва да се осигури определено съпротивление, което се прави или с по-дълги маркучи за бирата (примерно 2 метра) или като си вземете кран с регулируем дебит. Ако сипвате много бързо, от опит твърдя че и слабо газирана бира се пени много. Има значение и как се сипва. В началото чашата ви трябва да е под ъгъл 45 градуса и като минете половината, тогава я изправяте. Не се сипва директно върху дъното.

Май повечето неща горе, са казни преди да ги напиша, но ми се искаше да ги има на едно място.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот stani » 05 Май 2015, 15:47

Здравейте, по-горе намерих една таблица за разтворимостта на СО2 в бирата, та направих я в С градуси и АТМ - може да е полезно на някой.
Между временно възникна въпрос, с 2 кг СО2 (пожарогасител) колко литри горе-долу може да се газират и избутат ?
Отделно от къде си вземате бирените кранове, става дума за тези с корекцията на дебита, а и трябва ли ми редуцир вентил с регулатор на дебита, освен регулатор на налягането.

По-горе някой беше споменал за уеднаквяване на налягането на бирата след изхода от кега, (съгласуване на наляганията) чрез избор на диаметър и дължина на маркуча та попаднах на една интересна статия, която може да е полезна : цък
Прикачени файлове
CO2@C.pdf
(681.1 KiB) 639 пъти
stani
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 16 Фев 2015, 18:48
Местоположение: Варна

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот dandilov » 05 Май 2015, 21:16

Само да вметна, че трябва да се използва СО2 за хранителни цели, който е с достатъчно голяма чистота!
Иначе разни пожарогасители и други бутилки за обща употреба могат да съдържат освен СО2 и известно количество други, опасни за здравето газове!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот dakobow » 07 Май 2015, 14:39

dandilov написа:Само да вметна, че трябва да се използва СО2 за хранителни цели, който е с достатъчно голяма чистота!
Иначе разни пожарогасители и други бутилки за обща употреба могат да съдържат освен СО2 и известно количество други, опасни за здравето газове!


Колега, лично аз не съм виждал и чувал цо2 за хранителни цели, цо2 си е все цо2 няма значение за какво се използва!А инче пожарогасители на които пише цо2 наистина може да съдържат и други вешества!!! Аз зареждам от там дето всички зареждат цо2 за заваръчни апарати!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот nnakov » 09 Май 2015, 10:55

Вчера си купих това (хваля се :)).
Как да го монтирам безопасно - никога не съм работил със съдове под налягане (даже и с тенджера под налягане не съм).
Прикачени файлове
20150509_103925.jpg
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron