"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Апр 2015, 10:15

Здравей колега!
При някакви наченки на сероводород, веднага добави Диамониев фосфат (ДАФ).
След като е приключила ферментацията, ще му трябва студ или доста дълго отлежаване, за да се избистри.
Началното захарно съдържание си е било добре за сайдер.
Обикновено, сайдерите не са с толкова високо съдържание на алкохол както вината.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 27 Апр 2015, 10:18

Благодаря - незнаех за Нотингама - следващия път няма да разреждам :-) - само да не вкисне или прихване нещо "неприлично"... умишлено "недозасях", но изненадващо за мен, на 12-я час дрождите все пак бяха подхванали работата ... сериозно :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 28 Апр 2015, 09:56

@daniel.trifonov - благодаря, доколкото разбирам, ДАФ-а трябва да се слага ако се появят проблеми още в началото на ферментацията, т.е при недостиг на вещества дето са необходими за растежа/размножаването на дрождите, нали? Т.е ако съм разбрал правилно, ако се появят серни миризми в първите 24ч. тогава да се добавя?

За сега всичко изглежда нормално - клапана си бълбука на 3-4 секунди - няма никакви неприятни миризми - усещам определено дъх на 'кисели ябълки' и нещо леко, дето го наподобявам по-скоро на тесто - струва ми се нормално...


"Нещото" във ферментора след 24ч изглежда наред:

Изображение
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Апр 2015, 13:00

ДАФ се слага при мъсти, бедни на минерални вещества, а по-точно на аминен азот и фосфор. Азота е жизнено важен за метаболитните процеси в клетките и ако липсва, ние усещаме миризмата на сероводород. Фосфорът участва в строежа на клетъчната стена (фосфолипиди). Ябълковия сок наподобява гроздовата мъст (беден е на белтъчини) и е възможно в даден момент да има недостиг на минерали. Както и ти каза, това е най-вероятно да се случи в лаг-фазата и началото на ферментацията, когато дрождевите клетки се размножават най-бурно. Обикновено в бирата осигуряваме аминните вещества, чрез белтъчната пауза (когато белтъците се разграждат до аминокиселини) или чрез използване на добре модифицирани малцове. Все пак не е изключено да се случи и към края на ферментацията или дори да имаме замряла ферментация (stuck fermentation) при наличие на значителен екстракт. ДАФ-а не е универсалното лекарство, но той е едно от най-важните ;-)
Поздрави!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 30 Апр 2015, 08:36

Пети ден - и все още няма наченки темпото на ферментация да намаля - бълбука си кротко на всеки 4-5 секунди.

Миризмата на кисела ябълка си е там - нищо друго не усещам ... до тук добре :-)

А колко време е нормално да ферментира - с бирата, дрождите обикновенно на 5-6 ден са приключили с основната работа ... тук си се 'влачи', но може и да си е съвсем естествено ...


Изображение
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 30 Апр 2015, 11:58

Гледам че пухкавата пяна е спаднала, което ме навежда на мисълта че ферментацията започва да затихва. Вероятно още няколко дни ще продължи, но без измерване на екстракта не може да се каже какво точно става вътре.
Беше писал, че си недозасял - това би трябвало да е причина за по-бавната ферментация.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 04 Май 2015, 09:01

Оня ден темпото се позабави - спадна гъстата пяна и точно реших, че работягите са приключили и ... те почнаха наново - доста по вяло, но все така неуморно (бълбука средно на 10на секунди вече 3ти ден) - няма неприятни миризми - даже си мирише много приятно на зрели ябълки ...

експеримента продължава ...


Изображение


Нещата с последната варка - експеримента с "Американски пшеничен Ейл" (няколко поста по-нагоре) охлемен с каскейд дето не ми допадна комбинацията - взе да се поизчиства на вкус - каскйда вече не е така натрапчив - но е далеч от това на което вече привикнах - не че ще я хвърля, но е някак "безлична" на вкус - а имаше и една бутилка която направо изхвърлих - беше "прихванала" нещо и миришеше на гадно ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот Foreigner » 04 Май 2015, 10:08

Много ми е любопитно какво ще излезе от експеримента. Дори обаче нещо да се прецака или да не ти харесва на вкус, НЕ изхвърляй продукцията - в хладилника пазя оцетна гъба точно от есенния ябълков оцет и мога да ти дам. Така най-малкото ще овкусяваш качествено летните салатки. 8-)
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 08 Май 2015, 23:26

Бутилирaх го... мирише си съвсем прилично... нa вкус го докaрвa ... кaто нa вино с ябълков сок... нaкиселявa отчетливо... ще видим :-) ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 18 Май 2015, 09:05

Много съм доволен - сайдера се получи ... и най-важното - жената горещо го одобри! Даже въодушевено почна да дава идеи какво да добавям (като плодове) като правя следващите - много харесва някакъв червен дето наскоро го пуснха по магазините - явно следващия експеримент ще е нещо в тази посока ...

Има си приятна лека газировка (не личи на снимката) и е леко тръпчив на вкус - това с което става наистина чудесен, е като топна чаена лъжичка в инвертна захар (направих си малко и го пазя "за веки случай" в хладиника) и си разбъркам сайдера с нея ... тогава вкуса си е съвсем ябълков - виненото се притъпява отчетливо и става много пивко с бучка-две лед ... :-)

Бутилирах с ~22г инвертна захар на 4л ... като че да идва точно по мярка ...

Някакви идеи за подслаждане по време на бутилиране - ама по възможност без подсладители? Дали ще стане с карамелизирана захар? - доколкото схващам от прочетеното из нет-а - ще преобладават предимно декстрини, които не са ферментируеми и е малко вероятно дрождите да го излапат ... т.е. ще подслади с една идея, точно колкото е нужно

Изображение
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта