Munich Helles

Модератор: Martin

Munich Helles

Мнениеот ameba13 » 29 Апр 2015, 12:21

Колеги,
Споделям една изпитана рецепта за Мюних Хелес.
Според описанието на стила, хелес е светла бира с малцово-зърнен вкус и аромат. Хмелът играе поддържаща роля, както във вкуса, така и в аромата. Средна плътност и газировка.
Липсата на агресивни вкусове и аромати я прави изключително пивка и освежаваща, но в никакъв случай безвкусна. Горчивината трябва да е точно толкова, че да противостои на естествената сладост на пилзенския малц, плюс малко екстра, което те кара да отпиваш още и още!

2015-04-28 19.13.301.jpg
в действителност бирата е по-светла от колкото е излязла на снимката


Munich Helles 10L

Първоначален екстракт: 13°P
Краен екстракт: 2,8°P
IBU ~ 27
ABV 5 - 5,4

пилзенски малц 100% - 2кг

Хмел:
7г Магнум 14%АА 60 минути
10г Тетнангер 2,5%АА 10 минути
ирландски мъх 15минути

Озахаряване :
50°C - 15 минути
63°C - 20 минути
70°C 15 минути
72°C 10 минути
75°C - маш аут

Варене 90 минути

Ферментация: saflager s-23, 11°C. Диацетилна пауза или едномесечно студено отлежаване по избор.

Водата не трябва да е нито много твърда, нито много мека. При нужда pH на маиша се регулира чрез добавяне на киселина или използването на 2-5% кисел малц - по избор.
Протеиновата пауза е от особено значение. Целта е да се вкара максимално количество FAN (free amino nitrogen) или с други думи протеини и аминокиселини в бирата и да намалим, до колкото е възможно, отделянето на протеини като hot brake. Това допринася за вкуса и плътността.

Наздраве!
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Munich Helles

Мнениеот rajev » 29 Апр 2015, 16:22

Колега това ли е рецептата шампио при евролагерите миналата събота?

П.П.поздрави за победата :clap:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Munich Helles

Мнениеот dandilov » 29 Апр 2015, 20:24

Поздравления и от мен!
:obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Munich Helles

Мнениеот ameba13 » 29 Апр 2015, 22:26

Благодаря за поздравленията!

Rajev, да това е рецептата от конкурса.

Ще се радвам ако някой реши да изпробва рецептата да сподели резултата във форума или още по-добре на живо! ;)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Munich Helles

Мнениеот st_jivko » 29 Апр 2015, 23:22

Здравей,колега.
Поздравления за резултата.
Последна промяна st_jivko на 24 Юли 2015, 12:24, променена общо 1 път
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Munich Helles

Мнениеот rajev » 30 Апр 2015, 20:12

Ameba13 тази зима ще е пробвам ама ще те търся за една малка консултация.
st_jivko колегата го е написъл 100% пилзен малц.
поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Munich Helles

Мнениеот nikolay.illov » 31 Окт 2015, 17:12

Сварих "Helles"-а :D

Рецептата и температурите са същите като на "ameba"-та, с две разлики: Без ароматична порция хмел и майшувах чрез декокция. Целта ми беше да се усеща по-силно малцовият аромат ( това пък желание се породи след като опитах от "Helles Bock"-а на шефа по време на есенния празник. Е 20-30 милилитра, но достатъчни :D )
Много съм доволен от резултата въпреки че озахаряването отне около 3 часа и все още не е отлежала достатъчно. Малцовото усещане в аромата и вкуса са божествени.
Това е първият ми успешен "Lager" от 4 опита и мога да кажа че, е супер. Не знам дали това е бирата която се опитват да предлагат големите пивоварни у нас, но са далеч от истината.

Наздраве!

П.П. Миналата седмица стана една година от както пивоваря. Ей тая бира ми е наградата..

Helles.jpg


Helles..jpg
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Munich Helles

Мнениеот 5th-hokage » 31 Окт 2015, 23:15

Как да се изразя... изглежда меко казано.. фантастична и съм сигурен че и вкуса е идеален - такава пяна аз лично не съм постигал. Бравос... (място за аплодисменти) :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Munich Helles

Мнениеот delf » 01 Ное 2015, 19:57

Супер пяна, превъзходно изглежда! :clap:
Като я видях и отивам да налея.... :eusa-whistle: :eusa-whistle:
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)


Назад към Лагери (долна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron