- Част от производствения процес...
От доста време се каня да направя пушена бира...
Е....няма да е точно раух но пречупено през моята призма рецептата и съставките са следните:
Пейл ейл малц 1.3кг.
Пушен малц 1.5 кг.
Караарома 0.1кг.
Карапилс 0.1кг.
Вода озахаряване 10л.
Вода промиване 12.
Дрожди us 05 на стартер.
Размесване на 68 градуса, пада до 64 градуса, пауза 50 мин. и после 10 мин на 72.
Загряване до 78 и майшаут.
Проминане с предварително загрята вода и според моите съдове наливане в две тенджерки.
Хмел 20гр халертау разделени на 15 и 5гр.
15гр. 80 мин.
5гр. 15 мин.
ирландски мъх около 4 - 5 грама за 10 мин.
Охлаждане до около 25 градуса и близо 13 Плато.
Заквасване със стартера и втори ден клапана работи на макс. Нямам търпение да бутилирам!