Липса на признаци за ферментация

Модератор: Martin

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 08 Апр 2014, 20:10

Започна бурна ферментация, даже и балончета има в буркана ( след добавените вчера дрожди).
Ще следвам указанията ти за лагеруването. Последен въпрос. Трябва ли ръчно да премахна утайката или паузата на 20 градуса и преливането в друг съд ще свършат тая работа?
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 09 Апр 2014, 08:22

Утайката си стои във ферментора, но след 2-та дена на 20гр. следва източване с маркуч на течността над нея (сифониране, откаляване - всякак е известно това). Важното е да се извлече бирата без утайката.
След това ако желаеш да ползваш същия ферментор - изхвърляш утайката и го измиваш и дизенфикцираш като че ще правиш нова ферментация и тогава връщаш в него бирата.
Но понеже твоят съд е много голям за тази бира - по-добре използвай една две бутилки ПЕТ от бира и ги затвори без да затягаш капачките, та да може да излиза въглеродния двуокис ако се създаде по време на лагеруването.
Можеш и направо да ги бутилираш с малко захар и дрожди (макар че не е по традиционния път) и така да ги оставиш - хем да лагеруват , хем да се газират.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 09 Апр 2014, 13:16

Благодаря много за информацията :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 13 Апр 2014, 18:04

Значи днес замерих захарноста и показа около 2-2.5%, преместих бирата на около 19-20 градуса и след два дена ще я пращам да лагерува :) Аромата е супер, вкуса още повече :) Направо не мога да повярвам. Надявам се да остане така добър и след лагеруването :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот kannamy » 29 Апр 2015, 16:48

Май имам проблем с ферментацията.Всичко направих според рецептата за начинаещи ./Това ми е за трети път да варя бира/ .Замерих преди да влезе във ферментатора -11 захарност.Започна ферментацията както трябва ,но след 48 часа лека полека стихна .Днес е трети ден и няма никакви бълбукания във импровизирания воден клапан.Сега да слагам ли допълнително дрожди или да я оставя така до 7-ия ден.Като се загледам в течността вътре пукат разни балончета ама малко
kannamy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Окт 2013, 17:23

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 29 Апр 2015, 17:14

По-скоро е свършила, отколкото да е спряла :)
Измери екстракта и температурата вътре във ферментатора и дай информация какви са дрождите, колко е била пивната мъст при заквасването и с колко грама е заквасено.
Има вариант и да не е добре уплътнен водния клапан или да е прекалено много празното пространство над нивото на течността - все неща, които карат клапана да замлъкне, но ферментацията си върви лека полека, макар и да е към края си.
При добро заквасване и слаб екстракт - три дни са напълно достатъчни да свърши бурната и видима фаза.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот kannamy » 29 Апр 2015, 21:42

Изображение0675[1].jpg
Ми 1800гр. бг ечемик добавих 200 гр.карамюнхин дрожди 5,5 нотингам това е за по-тъмната бира а по-светлата съответно с 1950 бг и 50гр. карамюнхен и пак 5,5 дрожди.Или кантара ми играе номера това е което ми иде на акъл. Перфектно стана пробата с йод всичко беше на шест.И сега да не овапцам работата е чуденката какво правя със сместа.Сега ще дръпна малко да измеря на какво дередже е захарта и пак ще пиша.Импровизирания воден клапан си е супер ,въздух не влиза.Градусите околна среда стайна температура демек 20-21 градуса макс
Последна промяна kannamy на 29 Апр 2015, 21:55, променена общо 2 пъти
kannamy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Окт 2013, 17:23

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот cervesa » 29 Апр 2015, 21:48

Twin Peaks! :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот kannamy » 29 Апр 2015, 22:04

Twin peaks или не туй то може да не съм дочела нещо и да не съм писала точно както е по правилата ама ще ме прощавате като начинаеща пивоварка.Аз съм ученолюбива и ще се науча споко .Измерих захар 5-да пълна ли бутилките
kannamy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Окт 2013, 17:23

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 30 Апр 2015, 09:03

Предполагам че имате захаромера от магазина, който беше масовия преди време - български от 11лв. ?
Той няма показания под 5% и при сравняване с други се оказа че там където пише 5 - се равнява на 3%
Ако е така - това е краят на ферментацията. Изчакайте да станат поне 7 дена и бутилирайте. Може и още сега, но ще имате по-дебела утайка в бутилките.
7 гр. захар на литър бира !
И я разтворете в целия обем, а не да се мъчите да дозирате във всяка бутилка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron