газ и ламарина

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

газ и ламарина

Мнениеот beerlioz » 21 Апр 2015, 00:58

Здравейте приятели.Моля за съвет , реших да мина на по сериозни варки и за целта ще си купувам казани и газова горелка.Въпросът е с каква дебелина в мм. трябва да бъдат казаните , :? Ако са много тънки няма ли горелката да им прогори дъната ?
beerlioz
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 50
Регистриран на: 24 Яну 2015, 23:43

Re: газ и ламарина

Мнениеот cervesa » 21 Апр 2015, 07:08

За китайските казани Виктор ще каже.Но има вероятност след дълга употреба дъното им да стане като войнишка манерка (по-старите знаят какво имам впредвид :) )

Потърси си стари 50 л кегове-перфектни за тази цел!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: газ и ламарина

Мнениеот victoryvt » 21 Апр 2015, 08:53

Горелка - газов котлон Колос - има го в магазина.
Казани - до 70л. са с дебелина 0.8 мм , над 70 л. са предимно 1мм.
Аз лично ползвам 2 по 100л. (90 реални) на 1мм. и един 170 (160 реални) на 1.2мм
Няма проблеми с прегаряне, защото ламарината е неръждаема. Има проблеми със загаряне, но това е дълга тема. И те са решими, стига да има човек желание.
Най-добре е да се прави подгряване на водата на макс. мощност, за да стане бързо - до 72-75 гр., после добавяш малца и след добро размесване темп. пада на 65-67 гр. и така правиш озахаряването 45 мин., към 30-тата минута започваш да подгряваш отдолу на средна мощност и постоянно бъркане (ако може с ел. бъркалка - мотор от чистачки за кола монтиран на капака, който е изрязан по хорда, за да има отвор за вкарване на малца, или ако не е - го махаш и слагаш)
След достигане до 72гр. за втората пауза - спираш загряването и след 5-10 мин. пак до дупка с яко бъркане да стигне 76.
В друг казан или в кофи и/или бидон през това време си стоплил на ток с бързовар (няколко бързовара) водата за промиване на 78 гр.
И започваш промиване.
За най-голямо удобство ще ти трябват 3 казана монтирани един над друг, за да се получи гравитачно изтичане (най-високо казанът за топлене на водата, под него озахарително-прецеждащият казан, под него големия казан за варката - 3 казана - 3 котлона, или поне 2 ако водния се грее на ток)
Аз правя и варки само на ток, като газ ползвам само за вдигането на темп. на майша от 65 на 72 и после на 76.
Всичко друго е на ток - водата се топли в най-горния казан с нагревател 2квата и термостат, като го включвам вечерта за да ползва нощна енергия. На сутринта е изключил и имам готова вода на 72-75гр.
Докато трае озахаряването загрявам промивната вода като добавям и един бързовар с още 2 квата мощност.
Варилният ми казан е с вграден нагревател 2 квата който включвам още в началото на прецеждането след като се покрие с течност, щом добия около 50% от пивната мъст вкарвам в действие и още два бързовара по 2 квата всеки и общо в казана са 6квата ел.мощност.
Така изкарвам цялото врене само на ток. Ако бързам - паля и газовия котлон отдолу и течността завира за няма и 15 мин., но почти не го правя.
Ако искаш да си направиш варилния казан само на ток - за 100 и нагоре литра ще ти трябват 3 нагревателя по 2 квата и поне два отделни контакта ! А ако имаш трифазен ток - вържи ги трифазно в звезда, а може и в триъгълник, но ще стане прекалено силно вренето. (може да се поръчат специални нагреватели с голяма площ и тогава нещата стават по-добре)
Ако искаш всичко да е в един казан - ще трябва да си направиш лаутертюн (съд за прецеждане) отделен - може да е и от пластмаса - някакъв подходящ бидон с добра изолация и лъжливо дъно.
Въобще - изолацията е много важна.
Ако варката я правиш в някакво помещение - ще трябва да си направиш аспирация, защото става вътре като в турска баня.
Или поне да ги монтираш в близост до прозорец.
Дай повече инфо и ще ти дам съвети за конкрентия случай.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: газ и ламарина

Мнениеот SDS » 21 Апр 2015, 11:31

Аз работя пo същия тертип на озахаряване с три съда и две газови горелки и бързовар за поддържане на темп. за промиване. За сега преливам всичко на ръка, но искам да ползвам помпа или две. Дайте идеи за помпа, която да издържа на температура и да е на нормална цена.
Аспирацията е проблем до прозорец е казана ми и течението вкарва пак доста пара вътре и става ужас .
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: газ и ламарина

Мнениеот dakobow » 21 Апр 2015, 22:21

SDS написа:Аз работя пo същия тертип на озахаряване с три съда и две газови горелки и бързовар за поддържане на темп. за промиване. За сега преливам всичко на ръка, но искам да ползвам помпа или две. Дайте идеи за помпа, която да издържа на температура и да е на нормална цена.
Аспирацията е проблем до прозорец е казана ми и течението вкарва пак доста пара вътре и става ужас .


Ако 200лв. е нормална цена драсни едни лични, издържа на 95*, неръждаема, 3/4вход-изход с холендри, работи и се пуска в двете посоки и е направена точно за биропройзводство.
Аз си взех и много съм доволен - наздраве!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: газ и ламарина

Мнениеот dakobow » 21 Апр 2015, 22:25

beerlioz написа:Здравейте приятели.Моля за съвет , реших да мина на по сериозни варки и за целта ще си купувам казани и газова горелка.Въпросът е с каква дебелина в мм. трябва да бъдат казаните , :? Ако са много тънки няма ли горелката да им прогори дъната ?


Колега аз работя с перални които са 0,8-1,0мм и нямам проблеми с загаряне и исносване може да ги видиш в темата "Ах тези перални"
Поздрави!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: газ и ламарина

Мнениеот nikolay.illov » 21 Апр 2015, 22:41

Дядо ми вари буркани в една тенекия от сиренье вече не знам си колко години и още държи. Не му мисли много и ГАЗ ДО ЛАМАРИНАТА :D
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: газ и ламарина

Мнениеот beerlioz » 21 Апр 2015, 22:54

Викторе благодаря за информацията , особено за целия процес и схема на работа .Честно казано не бях много наясно какви точно ще ги върша , защото тук количествата ще са доста по сериозни.Не е като 12 литрови варки :D А иначе ще варим на един двор в Ябланица, а ферментацията ще е в мазе в момента температурата вътре е около 12 градуса , надявам се малко да се вдигне като се затопли времето.Наздраве :)
beerlioz
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 50
Регистриран на: 24 Яну 2015, 23:43


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron