Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Veni_rb » 19 Апр 2015, 20:02

При мен кега го газирах със захар - 9 гр/л. Бирата която газирах е Вайс бира. Търсех газировка според изискванията за този вид 2,6 -3 обемни единици CO2. Бирата не минава през кегератор. Кега ми е на терасата. Температура около 13-14 градуса. Бутилката с CO2 я включих само за да направя проба. И въпреки това още първата чаша тръгна в пяна Колко бара трябва да осигуря когато включа кега към CO2?
Veni_rb
Колкото вари, толкова и споделя

Мнениеот cervesa » 19 Апр 2015, 21:38

Пичове. объркАх се! :D :D :D :D ,на кой отговарям!

Я прочетете темата отначало и какво е казал Виктор и моя милост по въпроса.
Явно трябва и курс по карбонизиране на пиво в кегове :D :D :D

Елате на 25-ти за обсъждане на живо!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот Veni_rb » 20 Апр 2015, 00:02

Ех това бързане. Знаех си аз че трябва четене, и то внимателно :text-thankyoublue: Еми то в темата си е писано доста по въпроса за "бръснене с пяна от бира". Сега ще изпусна малко налягането във всякакъв смисъл и после нова проба. :D
Veni_rb

Мнениеот dani_94 » 20 Апр 2015, 07:37

Аз няма да имам възможността да дойда в Халбите, но засега ми остана само един въпрос не доизяснен... След ферментацията, насипвам по геговете без да слагам захар за карбонизация. Тази бира няма ли да се развали ако стой 1-2 месеца преди да започне да се консумира?
dani_94

Мнениеот Heisenberg » 20 Апр 2015, 18:58

dani_94 написа:Аз няма да имам възможността да дойда в Халбите, но засега ми остана само един въпрос не доизяснен... След ферментацията, насипвам по геговете без да слагам захар за карбонизация. Тази бира няма ли да се развали ако стой 1-2 месеца преди да започне да се консумира?

Аз бях питал в темата почти същото нещо...

Heisenberg написа:Такааа... моя кран на бирата няма дръжчица за регулиране на дебита. Викам си ще наливам бавно и ще стане номера... ама не става :) та мисля си сега ако сложа един клапан м/у главата на кега и щуцера който отива към крана дали няма да се получи?
Също си мисля тия седмици тука да направя няколко варки и да сложа в кегове да отлежават за лятото...ама незнам дали да ги газирам сега или като дойде лятото? Има ли някакво значение дали е отлежават газирани или не?

victoryvt написа:Има значение за трайността - ако ги газираш както в бутилките - с дрожди и захар - ще имаш утайка, но ще държат дълго време.
Ако само налееш избистрената бира вътре без значение дали си го газирал принудително или не - трябва да го държиш на студено, защото няма кой да пази бирата от вкисване. Много трудно би могло да се постигне 100% бактериална чистота така че да издържи бирата и на топло без да се развали.
Ако има къде да стои на студено - газирай принудително и оставяй да отлежи, ако няма къде - газирай с дрожди и захар както в бутилка, само дето е 20 или 30 л.

Наздраве!
Аватар
Heisenberg

Мнениеот dani_94 » 20 Апр 2015, 20:03

Много благодаря колега, вече почти всичко ми е ясно, има няма само още 100-200 тънкости, но ще ги постигнем с времето...
dani_94

Мнениеот Veni_rb » 20 Апр 2015, 23:43

Тестовете продължават! Какво направих - сложих главата на кега без да пускам CO2. Изкарах без проблем 2 L бира, а кега все още е на кокал. В края започна да спада пяната !! и даже се появиха балончета газирано! До тук добре. А вече бях започнал да губя надежда. :D
Veni_rb

Мнениеот Heisenberg » 21 Апр 2015, 00:37

В продължение на 2 седмици най-накрая достигнах резултат от който да съм доволен:

https://www.facebook.com/IAmTheTroll/vi ... 683117049/

PS: И аз бях в началото на "бръснене с бира" :D

Наздраве!
Аватар
Heisenberg

Мнениеот dani_94 » 21 Апр 2015, 06:59

Аз не за 2 седмици, а за 24 часа постигнах това като теб, благодарение на помощта от този форум... Извадих гега от кегератора и му изпуснах налягането, внесох го на 22-23 градуса и в продължение на 24 часа му изпусках налягането. Снощи като го сложих му пуснах 0.5 бар, както ме посъветва бай Темелко и от снощи вече всичко е наред :text-thankyoublue:
dani_94

Мнениеот mirix » 21 Апр 2015, 09:18

Аз предлагам тази техника с плаващите кранове , да я наречем "Викторианси кран". свободно плаващ. :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)