Неизбежно е... От загряването над 80 градуса коагулират белтъци, отделят се разтворени в пивната мъст газове, отделят се летливи вещества и заедно образуват пяна. След 1 час варене, вече няма пяна...
Ами и аз съм махал при завирането (преди да сложа първата порция хмел) едни зелено-кафяви "елементи", но не съм забелязал после да ми пречи на пяната... Моля, г-н Председателя да даде малко повече инфо, защо не трябва да се маха пяната, че и на мен ми е интересно.
Пяната ми е слаба винаги,предполагам заради слабото карбонизиране и краткия срок на отлежаване.Следващия път няма да махам пяната при завиране на мъстта да видя резултата.
Аз също обезпенявам допреди първата порция хмел, но все още нямам наблюдения дали и как това влияе на крайния резултат. Изглежда ми като някакви гадории, които ако не ги махнеш, се разтварят обратно в пивната мъст.