Пяна преди завиране на мъстта?

Модератор: Martin

Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот almus » 03 Апр 2015, 18:39

Здравейте.
Защо винаги преди да заври пивната мъст се образува пяна?Нормално ли е,или е нещо нередно?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот dandilov » 03 Апр 2015, 19:53

Неизбежно е... :)
От загряването над 80 градуса коагулират белтъци, отделят се разтворени в пивната мъст газове, отделят се летливи вещества и заедно образуват пяна.
След 1 час варене, вече няма пяна... ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот almus » 03 Апр 2015, 20:32

Аз я махам.Вие?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот cervesa » 03 Апр 2015, 20:35

@almus :А,не трябва!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот bojo » 03 Апр 2015, 20:38

Когато я махам ми се струва,че пяната в готовата бира е по-слаба.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот dandilov » 03 Апр 2015, 20:46

Ами и аз съм махал при завирането (преди да сложа първата порция хмел) едни зелено-кафяви "елементи", но не съм забелязал после да ми пречи на пяната...
Моля, г-н Председателя да даде малко повече инфо, защо не трябва да се маха пяната, че и на мен ми е интересно. :)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот almus » 03 Апр 2015, 22:21

Пяната ми е слаба винаги,предполагам заради слабото карбонизиране и краткия срок на отлежаване.Следващия път няма да махам пяната при завиране на мъстта да видя резултата.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот mayosha » 03 Апр 2015, 22:57

Аз също обезпенявам допреди първата порция хмел, но все още нямам наблюдения дали и как това влияе на крайния резултат. Изглежда ми като някакви гадории, които ако не ги махнеш, се разтварят обратно в пивната мъст.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот dakobow » 03 Апр 2015, 23:56

Нищо не махам, тва да не е курбан!!!! :D
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

Мнениеот slavi3 » 27 Авг 2015, 21:27

Аз също не я махам.
Аватар
slavi3
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2015, 22:34

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron