и в началото беше Bock

Модератор: Martin

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот nikolay.illov » 29 Мар 2015, 15:25

Здравей колега.

Аз не разбирам само, ферменторът на тази околна температура ли стои ( 10 - 11°С ). Ако е така го премести на по топло нали не е 100 литра.

Поздрави.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот victoryvt » 30 Мар 2015, 08:00

Дрождите върху пяната може и да не се намокрят. Раздрусай съда да се размесят и ще потеглят, няма де да идат.
И гледай дане слизаш под 15гр. - все пак не са лагерни дрожди.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 31 Мар 2015, 06:23

Искаше ми се да ги вкарам вътре ама тука при мене е лудница :) и не живея сам :(.
Но дрождите вече се намокриха и започна балбукането :D.
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 31 Мар 2015, 06:29

Този уикенд мисля да направя 3-ти опит, но ми се иска да е нещо по екзотично(ароматно) и да става с дрожди за температурите които идват.
имам 2 кг. Пейл Еил, и по малко от Мюнхенски2, Карамюнхенски и Карафа,
А хмела ми е магнум и халертау.
моля ви, дайте някоя идеа за светла бира и кажете какво да поръчам от магазина. Аз си мислех да използвам само Пейл Ейл и да поръчам някой по ароматичен хмел :D
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот nikolay.illov » 31 Мар 2015, 16:09

Колега, светла/тъмна, както може би си разбрал тук не са на дневен ред. Говорим си за стилове :)
Позанимавах се малко с това което си описал че имаш и мога да ти предложа да пробваш тази рецепта:

2 кг. Pale Ale
0.2 кг caramunich

общо 2,2кг малц. Озахаряване на 65-68°С за 60 минути, след това 10-15 мин на 72°С (или докато излезе йодната проба)

Охмеляване:
10гр. Магнум за 60 минути
10гр. Цитра (американски хмел с цитрусов аромат) - 10 минути преди края на варенето - ( този хмел ще си го поръчаш допълнително)
40гр. Цитра - в края на варенето или да кажем за минута преди да махнеш казаня от огъня.

Дрожди: Нотингам или US-05 (пробвай тези в пакетче, че на мен последните US - 05 насипни ми ферментираха 2 седмици, както и на повечето колеги, които са ги ползвали)
Ползвай цялото количество (11 грама) независимо, кои избереш като преди това ги активирай - отдели си 200 милилитра от първото текло при промиването, добави една супена лъжица захар и 100 милилитра вода и това цялото нещо го кипни за 2-3 минути на котлона или в микровълновата. Изчакай да се охлади до 20-25°С. Прецеждаш през тензух в буркан от компот от сливи примерно ( предварително дезинфекциран) и шибваш дрождите вътре. Така докато си приклчючил с варенето и охлаждането на пивната мъст ще имаш активирани и добре развити дрожди за заквасване. Добре е активираните дрожди да не стоят така повече от 2 часа, защото може да им свърши храната и да им се доспи. :D
След заквасването дръж ферментора на температута не по-ниска от 15°С - 19-20 е най-добре!

След цялата тази работа ще получиш нещо приблизително в стил IPA - горчиво и със страхотен аромат.

Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 31 Мар 2015, 20:39

Благодаря ти за рецептата, още утре ще поръчам хмела и дрождите.
Аз за стиловете немога да говоря защото несъм добре запознат. Знам за лагера понеже го пише на всяка бира по магазините, и за дапъл-бок понеже много често го пиех в една малка бирария в центъра на Букурещ "Beer O`Clock" .
Иначе една от по-старите ми мечти е да си направя бира и да я давам на някакви готини хора за жълти стотинки а встрани да да има една банда с едни китари..барабани.. :violin: .. ииии всички да са весели. И само мир да има.
Поздрави!!
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 03 Апр 2015, 18:14

Здравейте,
имам въпрос относно варка номер 2която заквасих миналата събота с дрожди нотингам. в началото тръгна бавно, но вторник ферментираше доста бурно. Неска я погледнах, пяната на повърхноста я няма, утайката на дъното се е събрала и е доста (значи по-малко бири :( ), но все още има бълбукане - по 1 на всяка минута. А аз се надявах да бутилирам тая седмица.
Проблем ли е ако я бутилирам и все още има лека ферментация?
Иначе изглежда малко по тъмна отколкото цветъ от калкулатора и май леко червенее, но е доста мътна. Има много силен аромат на хмел когато, и се надявам да е много хубава :D. А през това време варка номер ЕДНО си лагерува вече цяла седмица и мисля да я оставя още една седмица.
Рецептата която ми е дал колегата Николай мисля да отложа за следващия уикенд понеже гледам че през идната седмица няма да има подходящи температури.
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот mayosha » 03 Апр 2015, 23:26

ZigiZigi, не е добре да бутилираш докато още бълбука, да не гърмят бутилки... :violence-bomb:
Ферментацията е приключила, когато два поредни дни измериш еднаква плътност.

По-мързеливия начин е да я оставиш да си ферментира достатъчно дълго и да не мериш плътност всеки ден – след още няколко варки вече ще знаеш колко е "достатъчно" в твоята ситуация :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот Yaskata » 09 Апр 2015, 12:39

а коя е програмата от снимката??
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот mayosha » 09 Апр 2015, 16:43

Ето я програмата http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/
Аз също там си съчинявам рецептите – много е удобно, особено ако те мързи да смяташ :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта