Колега, светла/тъмна, както може би си разбрал тук не са на дневен ред. Говорим си за стилове
Позанимавах се малко с това което си описал че имаш и мога да ти предложа да пробваш тази рецепта:
2 кг. Pale Ale
0.2 кг caramunich
общо 2,2кг малц. Озахаряване на 65-68°С за 60 минути, след това 10-15 мин на 72°С (или докато излезе йодната проба)
Охмеляване:
10гр. Магнум за 60 минути
10гр. Цитра (американски хмел с цитрусов аромат) - 10 минути преди края на варенето - ( този хмел ще си го поръчаш допълнително)
40гр. Цитра - в края на варенето или да кажем за минута преди да махнеш казаня от огъня.
Дрожди: Нотингам или US-05 (пробвай тези в пакетче, че на мен последните US - 05 насипни ми ферментираха 2 седмици, както и на повечето колеги, които са ги ползвали)
Ползвай цялото количество (11 грама) независимо, кои избереш като преди това ги активирай - отдели си 200 милилитра от първото текло при промиването, добави една супена лъжица захар и 100 милилитра вода и това цялото нещо го кипни за 2-3 минути на котлона или в микровълновата. Изчакай да се охлади до 20-25°С. Прецеждаш през тензух в буркан от компот от сливи примерно ( предварително дезинфекциран) и шибваш дрождите вътре. Така докато си приклчючил с варенето и охлаждането на пивната мъст ще имаш активирани и добре развити дрожди за заквасване. Добре е активираните дрожди да не стоят така повече от 2 часа, защото може да им свърши храната и да им се доспи.
След заквасването дръж ферментора на температута не по-ниска от 15°С - 19-20 е най-добре!
След цялата тази работа ще получиш нещо приблизително в стил IPA - горчиво и със страхотен аромат.
Поздрави