и в началото беше Bock

Модератор: Martin

и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 15 Мар 2015, 01:54

Здравейте,
в днешния ден сложих началото на една нова ера. Свят за мечтатели, хора гонещи вятърните мелници и такива без лоши мисли. :D
От много време си мечтая да си направя бира и най-накрая се реших да преборя и тая мелница. Избрах си две рецепти от форума, едната е с 2кг Pale Ale, 6л. озахаряване и 8л промиване, 20грама Магнум горчив + 5-7гр Халертау и дрожди Нотингам.
А другата рецепта също от форума, и е за Bock
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л и за промиване 13л.
хмел Халертау по 1гр/л
дрожди Saflager S-23
Започнах с Бок защото времето се затопля и реших да хвана последните по-студени седмици :D , разделих всичко на две, понеже съдовете с които разполагам са по-малки.
Пробвах да мейшувам по следната схема:
10мин на 52 градуса
68-70 градуса - 30минути
70-72 градуса-20 минути
78 градуса-0мин
тук малко се пообъркаха работите (котлона ми бавен, термометъра се побърка, аз се побърках...) и схемата с градусите и температурите беше малко по различна, след това и захаромера глътна малко вода...
накрая на цялото това лутане измежду градуси и минути йодната проба беше много добра :D .
следва врене и кипене(кипна много малко, но се очакваше защото тенжерата ми се напълни почти до горе)
и така 90мни.
охладих и прехвърлих в бутилка от минерална водаизлезе около 9-10 литра.
веднага след като завря извадих малко от бирената мъст в един буркан и след като стана 19 градуса сложих 11гр. saflafer s-23, и ги оставих да пренощуват и утре се надявам стартера да е готов за посяване :D

Утре ще разкажа какво е станало с дрождите и ще пусна малко снимки. Лека нощ на всички!!!
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 15 Мар 2015, 11:20

Здравейте отново,
имам един въпрос: поправим ли е проблема с диацетила? Има вероятност да не е избягал всичкия :?
понеже за да заври трябваше да сложа капак и след това имаше моменти в които ми се стори че не ври както трябва и отново използвах капака, но винаги открехнат и парата си излизаше навънка
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот victoryvt » 15 Мар 2015, 16:06

Вренето без капак има за цел да изпари предшественика на диацетила - ДМС (диметилсулфид).
Така че все още не се знае дали ще има повече диацетил или не.
Той се появява силно при ниските температури на ферментация (трудни условия) и зависи от състоянието на дрождите - по-добро засяване - по-витални дрожди и т.н.
Диацетилната пауза решава голяма частот проблема - стопляне за 24-48 часа и отново охлаждане.
В някои стилове диацетилът в малки стойности е приемлив. В други не е ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 15 Мар 2015, 16:44

ами взех един буркан от бирената мъст веднага щом завря, покрих с фолио за да не влизат боклуци, изчаках да изстине и сипах цялото пакетче лагерни дрожди, след като дрождите паднаха на дъното (около 20мин след като ги сложих) разбърках леко с лажица която дезинфекцирах предварително в вряща вода, малко след това имаше доста пяна на повърхноста.... и след около 11 часа престой, целия буркан изглеждаше пълен с тия дрожди а на повърхноста вече беше спокойно
След вренето и изстудяването до около 20градуса измерих захарта но захаромера потъна много (на по малко от 10), но забелязах пукнатина и вода вътре. Тая седмица мисля да си купя друг, но мисля да измеря след като спре ферментацията.
ето и една снимка
Прикачени файлове
P1010682.JPG
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 15 Мар 2015, 16:51

а в момента е 11 градуса и вече излиза по някое балонче :D
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 29 Мар 2015, 12:29

Здравейте,
Ферментацията приключи и преместих в друг съд да си лагерува, като преди това беше на топло 24ч. И докато чакам реших да започна с втората си варка :D :
1,6кг Пейл Ейл
0,3кг Мюмхенски тип 2
0,3кг Карамюнхенски тип 2
и съвсем малко Карафа 2- 0,015кг. (за леко по кафяв нюанс)

озахаряване: 6л.
52 градуса 15мин
67 градуса 45 мин
72 градуса 20 мин
78 градуса 0 мин (термометъра показваше 75 и като разбърках изведнъж скочи на 81 :? )

промих през лаутертюна с още 6л. (бавно и мъчително)

охмеляване с 11грама Магнум в началото и в последните 20 мин сложих около 17-18 грама Халертау

охладих и прецедих. излезе около 7-8л в ферментатора :( (мисля че трябваше да промия с повече вода, но тенжерата в която варих беше най-голямата която имам и се напълни почти догоре)

накрая тръсках и оставях да си поеме въздух няколко пъти
наръсих с 5-6 грама Нотингам Ейл и оставих дрождите са си се носят върху пяната...... тази сутрин (около 10 часа по-късно) дрождите все още си седят върху пяната а двете нива на водата във водния клапан са еднакви :? .
значи дрождите дори неса си и помислили да се овлажнят в пяната и да започнат да ферментират.
мисля че проблема е в температурата, която падна доста (до вчера беше около 15градуса а тая сутрин времето е мрачно и облъчно и е около 10-11 градуса :( )
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 29 Мар 2015, 12:35

времето ще се затопли, след ден два. но се чудя как да им помогна.
Моля ви, дайте ми съвет!!!
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот bojo » 29 Мар 2015, 12:40

По-голям съд с топла вода и ферментора вътре.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 29 Мар 2015, 13:57

ок. сега ще пробвам с лиген и топла вода. А иначе лошо ли ще е ако разбъркам с нещо дрождите, които са все още сухи и си стоят горе върху пяната?
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: и в началото беше Bock

Мнениеот ZigiZigi » 29 Мар 2015, 14:12

ето една снимка от калкулатора за рецепти :D
Прикачени файлове
22222.jpg
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron