Озахаряване без загаряне

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Озахаряване без загаряне

Мнениеот SDS » 28 Мар 2015, 16:46

Здравейте колеги мисля, че тук е мястото да споделяме начини на озахаряване без да имаме проблеми с загарянето.
Моят начин за озахаряване без да загаря е следния.
Съда за озахаряване е добре изолиран да не се губи температура. След смесването на вода и малц поддържам температурата само с изолацията без подгряване.
Като се втечни кашата да стане по рядка започвам да повишавам температурата според рецептата която съм си наумил и всяко повишаване е с непрекъснато бъркане.
Така си решавам проблема с загарянето.
Ако някой има и други идеи може да ги сподели за да си спестим пиене на кофти бира :angry-screaming:
И аз загорих една две варки не е приятно :D
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2015, 19:14

В момента си пия загорелия пилзнер със смесени чувства - ако изключим загарянето, всичко друго му се получи перфектно - бистрота, екстракт 13.5% , нискотемпературна ферментация, отлежаване, няма зарази, няма лоши миризми, добра пяна, всичко освен загарянето ...
Пие се, но не е за пред хората.

Причината да го загоря е следната - реших да тествам едновремешният начин на озахаряване :
1. Накисва се малца в студена вода от предната вечер и така престоява цяла нощ.
2. На сутринта се започва бавно повишаване на температурата чрез пряко нагряване като се минава последователно през всички паузи - 35-45-50-55-62-72-78

Казват че се получавало по-добра екстракция и по-автентичен вкус.
Е, аз екстракцията я постигнах, но вкусът беше на загоряло :)
Защо загаря - при ниските температури се отделят много гуми-вещества - бета-глюкани, хеми-целулози и т.н.
Кашата има вид на бяла пяна и бяла течност.
Това нещо адски загаря !
Ако някой реши да се пробва - нека го има пред вид и да загрява много бавно и с голямо търпение.
Аз прибързах и всичко загоря.
Някой друг път ще го пробвам пак.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот dakobow » 28 Мар 2015, 19:21

На водна риза, аз така озахарявам, акумулира и задържа температурата!
Наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2015, 19:45

PIC463.jpg


Ето я - газирана за 3 часа !
Налягане 2.5 бара, тмпература 10гр. , друсане - през 15-20 мин., ама яко друсане (клатене)
Кег от 20л. висок ПЕТ-ейнър.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот mirix » 29 Мар 2015, 18:02

Аз си мисля че и дебелината на дъното на съда е от значение. На мен ми се получавал леки локални загарки под тръбата за прецеждане , но нищо съществено. Петната са около длан дори и по малко , но после се изтриват лесно с пластмасова четка. Както каза и колегата старая се докато горелката работи да бъркам постоянно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот gddimov » 06 Юли 2020, 20:23

някой пробвал ли е да вдига температурата на майша за следващата темп. пауза, с бързовар? :think:
ще загори ли или трябва бъркане? ще озахарявам в хладилна кутия, че е удобна. :)
gddimov
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Мар 2020, 16:56

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот dr_slavov » 06 Юли 2020, 21:52

Да, става. Трябва яко бъркане.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот ultrashock » 07 Юли 2020, 13:06

И при мен се получава, даже без много бъркане не загаря.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот Don Reba » 22 Авг 2020, 08:05

Аз загрявам първо водата, после сипвам зърното и слагам във фурната,за да е изолирано.
Мажду другото, озахаряването си продължава и при прецеждането, времената в рецептите не са за *пълно* озахаряване (то такова нещо няма), а за приемливо високо озахаряване, при което загубите са незначителни. Аз прецеждам по-бавно от общоприетото, и се забелязва ефекта.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Озахаряване без загаряне

Мнениеот MadButcher » 24 Авг 2020, 10:26

Don Reba написа:Аз загрявам първо водата, после сипвам зърното и слагам във фурната,за да е изолирано.
Мажду другото, озахаряването си продължава и при прецеждането, времената в рецептите не са за *пълно* озахаряване (то такова нещо няма), а за приемливо високо озахаряване, при което загубите са незначителни. Аз прецеждам по-бавно от общоприетото, и се забелязва ефекта.

Определен ензим "работи" определено време на определена температура, после действието му се намалява и преустановява. Има фаза на активация, активна фаза и край. По време на промиването извличаш максимума от получените по време на майшуването захари. Вода с темп. 78 градуса преустановява всякаква ензима активност. Има теория, че при по-бавно промиване се извлича по-голям процент екстракт от зърното
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron