Пуста математика, никой не я обича
Имал си 13л. бира с плътност около 1.008 - което си е почти 1:1 литри към килограми.
Добавил си 91 гр. захар и 200гр. вода - общо 291 гр.
13+0.291=13.291кг. общо
Измерил си 3%
0.03*13.291=0.399гр. остатъчни захари (грубо казано заради алкохола, но няма да усложняваме нещата)
От тях ако махнем 91гр. захар за газировка - остават 308 гр. захари в младата бира след края на ферментацията.
0.308/13=0.024 или 2.4%
Това ти е ФГ-то 2.4%
Сметката за алкохола обаче трябва да включва и захарта за газировка, но там е ясно - всичко става на алкохол.
Ето и сметката :
(13-2.4)*0.52=5.5% алкохол без захарта за газировка
От нея имаш още 0.007*0.54=0.4% още
Или общо 5.5+0.4=5.9% алкохол (доста е , но не го мисли
)
Съвсем си в границите на нормалното за лагерна ферментация - от 13 до 2.4 !
Затова и лагерите не се правят с много висок екстракт, защото ще станат с много алкохол после (лагерните дрожди свалят крайния екстракт много повече)
Е, има и силно алкохолни лагерни стилове, но пилзена не е от тях.